x تبلیغات
لذت برنامه نویسی

نکات بالا بردن بازدید وب سایت با تغییر ساختار طراحی وب

 

چگونه بازدید وب سایت را با طراحی وب بالا ببریم؟ طراحی وب چه تاثیری در بالا بردن بازدید وب سایت دارد؟ داشتن یک طراحی وب جذاب برای موفقیت یک سایت بسیار مهم است، زیرا 38 درصد از بازدیدکنندگان سایت را در صورتی که از نظر بصری جذاب نباشد، ترک می کنند. اگر به تازگی شروع به ایجاد سایت خود کرده اید، ممکن است دشوار باشد که بفهمید چه چیزی باعث حفظ یا دور کردن بازدیدکنندگان می شود. بنابراین، یادگیری در مورد آموزش طراحی سایتبه شما نقطه شروعی برای تصمیم گیری استراتژیک و جلوگیری از اشتباهات طراحی می دهد.

در این مقاله، راهنمای کاملی در مورد بهترین روش‌ها ارائه می‌کنیم تا به شما کمک کند بازدیدکنندگان بیشتری جذب کنید و بهترین استفاده را از سایت خود ببرید. بهترین روش های طراحی وب سایت ، طراحی یک وب سایت جذاب نه تنها به توجه به زیبایی شناسی نیاز دارد، بلکه به تجربه کاربری نیز نیاز دارد ، عملکرد ضعیف باعث می شود 42 درصد از مردم یک وب سایت را ترک کنند. همچنین نرخ تبدیل را کاهش می دهد و نرخ پرش را افزایش می دهد و بر عملکرد و سئو سایت تأثیر می گذارد.

برای کمک به جلوگیری از این مشکلات، نگاهی عمیق به بهترین شیوه های طراحی وب بر اساس استاندارد های زیر خواهیم داشت : نام تجاری سلسله مراتب بصری ، جهت یابی کد نویسی ، دسترسی نام تجاری ، برند سازی نقش مهمی در طراحی وب ایفا می کند، زیرا ادراکات بازدیدکنندگان از سایت شما را شکل می دهد، به ایجاد اعتبار کمک می کند و مشتریان بالقوه را جذب می کند.

برای آسان‌تر کردن فرآیند، سه مرحله اصلی را برای اطمینان از برند سازی ثابت هنگام طراحی وب‌ سایت مرور می‌کنیم.

1. بهترین روش های طراحی وب سایت

هدف خود را بشناسید شناسایی مخاطبان خود به شما کمک می کند تا برند سایت را تنظیم کنید و طراحی آن را مطابق با آن سفارشی کنید. در اینجا چندین روش برای کمک به درک مخاطبان وجود دارد:

تحلیل مخاطب : در مورد جمعیت شناسی و روان شناختی مخاطبان خود تحقیق کنید. این شامل اطلاعاتی مانند محدوده سنی، جنسیت، موقعیت مکانی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، علایق و انتخاب سبک زندگی مخاطبان شما می شود. مصاحبه مشتری افرادی را که قبلاً محصول یا خدمات شما را خریده اند به مصاحبه دعوت کنید. علاوه بر ارائه بینش در مورد نوع فردی که آنها هستند و چرا محصول شما را انتخاب کرده اند، به تقویت ارتباط با مخاطبان شما نیز کمک می کند.تحلیل رقبا به وب سایت و پروفایل های رسانه های اجتماعی رقیب خود نگاهی بیندازید.


ببینید آنها چگونه برند خود را قرار می دهند و چه نوع محتوایی باعث ایجاد تعامل بیشتر می شود. نکته تخصصی اولین قدم در طراحی یک وب سایت جدید، شناخت هدف و مخاطبان سایت شماست. به عنوان مثال، اگر یک وب سایت تجارت الکترونیک برای فروش اسباب بازی های آموزشی ایجاد می کنید، مشخص کنید که مشتریان چه کسانی خواهند بود. ممکن است متوجه شوید که بازار هدف شما بیشتر مادرانی است که برای اولین بار فرزند به دنیا می آورند. بنابراین، می‌خواهید با استفاده از رنگ‌ها، فونت‌ها، تصاویر و طرح‌بندی مناسب در وب‌سایت خود، این مخاطبان را جذب کنید.

2. ایجاد پالت رنگی برای بازدید بیشتر وب سایت

یک پالت رنگ بسازید در حالی که انتخاب یک طرح رنگ برای سایت شما بصری به نظر می رسد، انجام آن به صورت استراتژیک عناصر ضروری را برجسته می کند، ادراک بازدید کنندگان شما را شکل می دهد و آنها را وادار به اقدام می کند. برندهایی که به طور مداوم از رنگ‌ های یکسان در مواد بازاریابی خود استفاده می‌کنند، نرخ شناسایی برند را تا 80 درصد بهبود می‌بخشند.

بیشتر بدانید : آموزش راه اندازی وب سایت بدون برنامه نویسی

بهترین روش های طراحی وب سایت برای ایجاد یک پالت رنگی جذاب عبارتند از : کاوش در تئوری رنگ قبل از ساختن یک پالت رنگ، خوب است بدانید که رنگ های خاص چه ارتباطی ممکن است داشته باشند. در مرحله بعد، انواع تم های رنگی مانند تک رنگ ، سه گانه ، مشابه و مکمل را بیاموزید تا ترکیب رنگ خوبی برای برند خود پیدا کنید. کنتراست را نادیده نگیرید استفاده از رنگ های بسیار متضاد خوانایی و دسترسی را بهبود می بخشد.

از قانون 60/30/10 پیروی کنید. یک رنگ اصلی را انتخاب کنید که 60٪ از سایت شما را تشکیل می دهد و یک رنگ ثانویه برای 30٪ . 10% نهایی باید از رنگ برجسته ای استفاده کند که یا متضاد یا مکمل رنگ اصلی باشد. رنگ های مکمل را اجرا کنید. در یک سایت پیمایش طولانی، استفاده از رنگ های مکمل مانند زرد و بنفش را برای تشخیص بخش ها در نظر بگیرید.به عنوان مثال، پالت رنگ در وب سایت Trevor Blount Pilates از سه رنگ اصلی تشکیل شده است ، کرم به عنوان اصلی، سیاه به عنوان رنگ ثانویه و قرمز به عنوان رنگ برجسته. این ترکیب یک طرح رنگی ساده و در عین حال هماهنگ ایجاد می کند و تمرکز را روی عنوان وب سایت و تصویر برجسته قرار می دهد. سایت Trevor Blount Pilates عنوان و تصویر قهرمان را در مرکز نمایش می دهد.

نکته تخصصی : من معمولا با یک رنگ اصلی شروع می کنم و بر اساس آن طرح های رنگی می سازم. اگر مبتدی هستید و یک پالت رنگ مشابه یا تک نگاری را انتخاب می کنید، انتخاب سایه های نزدیک ساده ترین راه است. با این حال، اگر می خواهید رنگ اصلی برجسته باشد، یک طرح رنگ سه گانه یا رنگ های مکمل را انتخاب کنید.در نهایت، رنگ های خنثی را اضافه کنید تا متعادل شود. برای رنگ های فونت، از استفاده کامل سیاه (000000#) خودداری کنید و به جای آن سایه کمی روشن تر انتخاب کنید. انجام این کار باعث کاهش خستگی چشم هنگام خواندن مطالب طولانی می شود.

 

3. تایپوگرافی مناسب برای بازدید بیشتر وب سایت

تایپوگرافی یک سایت از سبک فونت، اندازه، ظاهر و ساختار تشکیل شده است. انتخاب تایپوگرافی وب سایت مناسب نه تنها زیبایی سایت را بهبود می بخشد، بلکه تجربه و دسترسی کاربر را نیز بهینه می کند. به عنوان مثال، برای انتقال پیام‌های جدی و اطلاعات مهم، سبک قلمی را انتخاب کنید که به اندازه فونت‌های سبک‌ دار حواس‌ تان را پرت نمی‌کند.

بهترین روش های دیگر طراحی وب برای بهبود تایپوگرافی سایت شما عبارتند از: تعداد سبک های فونت را محدود کنید. استفاده از سبک های زیاد باعث می شود سایت شما غیرحرفه ای به نظر برسد. چسبیدن به دو سبک فونت سازگار بصری و در عین حال قابل تشخیص برای حفظ ثبات بهتر است. از فونت های ایمن وب استفاده کنید. فونت های ایمن وب به احتمال زیاد به شکل مورد نظر در مرورگرها و دستگاه های مختلف ارائه می شوند و برند شما را ثابت نگه می دارند و خوانایی سایت را بهینه می کنند.

اندازه متن متناسب را تنظیم کنید یک قانون خوب این است که متن وب سایت خود را روی حداقل اندازه 16 پیکسل یا 12 POINT تنظیم کنید. برای آزمایش اندازه متن و پیش نمایش نحوه نمایش آنها در سایت، از ابزارهای آنلاین مانند Gridlover استفاده کنید. از 50 تا 75 کاراکتر در هر خط استفاده کنید. برای جلوگیری از خستگی و خستگی چشم، کاراکترهای بیشتری اضافه نکنید.

سلسله مراتب بصری چیدمان استراتژیک عناصر طراحی، بازدیدکنندگان را به بخش های مهم صفحه وب هدایت می کند. در اینجا چندین فاکتور برای ایجاد یک سلسله مراتب بصری واضح وجود دارد:

  • تعادل نحوه توزیع : عناصر بصری توسط طراحان وب در صفحات سایت تعیین کننده تعادل آن است. هنگام تخصیص عناصر طراحی خود، مطمئن شوید که آن را به تناسب انجام دهید تا حس وحدت و جذابیت بصری ایجاد کنید. بخش‌های زیر محبوب‌ترین روش‌های طراحی را برای متعادل‌ تر کردن سایت شما پوشش می‌دهند.

 

  • طراحی متقارن :طراحی متقارن با قرار دادن عناصر به طور مساوی در خط مرکزی صفحه تعادل ایجاد می کند. به عنوان مثال، اگر یک آیتم بصری سنگین در سمت راست دارید، باید یک مورد به همان اندازه سنگین را در سمت چپ اضافه کنید. این نوع طراحی بسیار محبوب است زیرا برای همه اندازه های صفحه نمایش مناسب است. وب سایت نمونه کارها Adham Dannaway یک نمونه عالی از طراحی متقارن است. همانطور که او کاریکاتور بزرگی از خود به عنوان نقطه کانونی می سازد، بلوک های متن از نظر اندازه و موقعیت یکدیگر را آینه می کنند. صفحه اصلی نمونه کارها Adham Dannaway طراحی نامتقارن از سوی دیگر، چیدمان اقلام در طراحی نامتقارن از خط مرکزی پیروی نمی کند. برای دستیابی به تعادل، طراحان رنگ ها و بافت ها را ترکیب می کنند یا چشم انداز را دستکاری می کنند. به عنوان مثال، اگر عنصر برجسته تری را در نزدیکی خط مرکزی قرار دهید، خوب است که عنصر کوچکتر را کمی دورتر از آن قرار دهید. ببینید مرسدس بنز چگونه یک عنصر بزرگتر را با یک بلوک نوشتاری کوچک تر متعادل می کند.

 

  • طراحی موزاییک : بر خلاف دو نوع دیگر، طرح موزاییک باعث ایجاد احساس ناراحتی می شود. این چیدمان به طور کلی حرکت و عمل را نشان می دهد و با سبکی مدرن و پویا می تواند توجه را به خود جلب کند. وب سایت جانسون بنکس از شبکه های موزاییک مانند برای سازماندهی اطلاعات استفاده می کند.

 

  • ترکیب : ترکیب به سازماندهی عناصر وب سایت برای دادن ساختار منسجم به سایت شما اشاره دارد. یک چارچوب پرکاربرد قانون یک سوم است. این روش با استفاده از شبکه‌ای از 9 کادر، یک طرح یا عکس را به یک سوم تقسیم می‌کند و دستورالعمل‌هایی را برای تراز کردن متن، تنظیم اشیا و به طور کلی چیدمان عناصر ارائه می‌کند. نمونه ای از این قانون در عمل صفحه فرود هاستینگر است که در آن عناصر به سه شبکه عمودی تقسیم می شوند. صفحه فرود هاستینگر، با نمایش متن "Hosting + Free Domain" در مرکز

  • مقیاس : در طول فرآیند طراحی وب سایت، می توانید از مقیاس برای جلب توجه به جزئیات مهم استفاده کنید. در اینجا برخی از بهترین شیوه های طراحی وب برای استفاده از تفاوت اندازه به نفع خود آورده شده است: چوب با سه اندازه در حداکثر. اندازه های کوچک، متوسط ​​و بزرگ کافی است تا در عین داشتن سلسله مراتب وب سایت، تنوع را به شما بدهد. به طور کلی، اندازه ها از 14 پیکسل تا 16 پیکسل برای کپی متن، 18 پیکسل تا 22 پیکسل برای عنوان های فرعی و حداکثر تا 32 پیکسل برای عنوان ها متغیر است. عناصر مهم را بزرگ کنید حداکثر دو عنصر کلیدی را برای بزرگ‌ نمایی انتخاب کنید تا برجسته شوند. به عنوان مثال، وب سایت FluxAcademy با استفاده از یک فونت بزرگ بر روی کپی تأکید می کند. سایت فلوکس آکادمی متن بزرگی را در مرکز نمایش می دهد که می گوید "هنر و تجارت طراحی وب را بیاموزید"

 

  • الگو: هنگام بازدید از یک وب سایت، افراد از الگوی مشاهده خاصی برای اسکن محتوا پیروی می کنند. بسته به نوع محتوا، عموماً از شکل حروف F و Z پیروی می کنند. طراحی صفحه‌ آرایی مطابق با این الگوها، جریان اطلاعات را هموار تر کرده و تجربه کاربری را بهبود می‌بخشد. بیایید با جزئیات بیشتری به آنها نگاه کنیم. در الگوی Z، خوانندگان صفحه را از بالا سمت چپ به سمت راست بالا اسکن می کنند. سپس به صورت مورب به سمت چپ پایین و در سراسر صفحه به سمت راست پایین اسکن می کنند.

این الگو برای طراحی صفحات با حداقل کپی و عناصر طراحی، مانند صفحات فرود، ایده آل است. الگوی F در همین حال، این الگو از شکل "F" پیروی می کند - بازدیدکنندگان وب سایت محتوا را از بالا سمت چپ به سمت راست بالا اسکن می کنند و این روند را در خطوط زیر تکرار می کنند. بخش فناوری نیویورک تایمز از الگوی اسکن F پیروی می کند قرار دادن مهم ترین محتوا در بالا بهترین کار برای جذب بازدید کنندگان است زیرا اولین چیزی است که می بینند. این طرح‌بندی برای سایت‌های متنی مانند نیویورک تایمز مناسب است.

  • فضای خالی : فضای خالی بین عناصر یک صفحه است. طراحان وب از آن برای شکستن متن، توجه به نکات خاص و ساده کردن تجربه کلی کاربر استفاده می کنند. می توانید از رنگ، بافت و حتی تصاویر به عنوان فضای خالی استفاده کنید. برخی از بهترین شیوه های طراحی وب برای استفاده از فضای خالی عبارتند از: از فضای خالی میکرو و ماکرو استفاده کنید. فضای خالی میکرو با قرار دادن فضای کافی بین کلمات و پاراگراف ها خوانایی را بهبود می بخشد. در همین حال، فضای سفید ماکرو عناصر بزرگ‌تری مانند لوگو یا سرفصل‌های وب‌سایت را احاطه می‌کند و باعث می‌شود طراحی سایت متعادل و کمتر به هم ریخته شود. فضای خالی بیش از حد باعث می شود سایت شما خالی به نظر برسد، در حالی که خیلی کم آن را به هم ریخته می کند.

بیشتر بدانید : دوره ها و اموزش های لازم برای ساخت وبسایت

  • گروه بندی : بر اساس اصل مجاورت، افراد اقلام نزدیک به یکدیگر را متعلق به یک گروه می دانند. اگر موارد به اشتباه گروه بندی شوند، بازدیدکنندگان در درک ساختار سایت شما و اینکه توجه خود را به کجا معطوف کنند مشکل خواهند داشت. برای گروه بندی کارآمد، چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید، مانند: آن را با فضای خالی ترکیب کنید. از فضا برای گروه بندی و جداسازی عناصر با توجه به عملکرد آنها استفاده کنید.عناصر اضافی را اضافه کنید. مرزها و پس زمینه ها به عنوان نشانه های بصری، متمایز یا گروه بندی عناصر عمل می کنند. فرم سفارش در وب‌ سایت آدیداس نمونه خوبی از این است که چگونه گروه‌بندی اطلاعات مرتبط مرتب‌ سازی اطلاعات را آسان‌تر می‌کند. فرم سفارش آدیداس که مکان‌هایی را برای آدرس حمل و نقل، گزینه‌های تحویل، جزئیات تماس و اعتبارنامه‌های ورود به سیستم نشان می‌دهد.

 

  • بافت ها : بافت ها عناصر بصری شبیه یک سطح سه بعدی هستند که به طراحی شما تضاد می دهند. آنها ساختار سایت را تقویت می کنند، صفحات متن سنگین را خواناتر می کنند و لحن برند شما را مشخص می کنند.به عنوان مثال، وب‌ سایت آژانس بلک شیپ از بافت برای افزودن شخصیت و بعد به یک پس‌ زمینه جامد کسل‌ کننده استفاده می‌کند، عناصر را به هم گره می‌زند و طراحی وب‌سایت را اصلاح‌ تر می‌کند. آژانس بلک شیپ از یک فونت بزرگ برای عنوان سایت استفاده می کند که در مرکز قرار داده شده است. در اینجا چند روش طراحی وب وجود دارد که باید هنگام افزودن بافت به سایت خود در نظر بگیرید: سادگی را هدف بگیرید بافت بیش از حد می تواند بازدیدکنندگان را تحت تأثیر قرار دهد و توجه آنها را از محتوای شما منحرف کند. هدف آن را مشخص کنید. از بافت ها عمدا استفاده کنید، چه برای تقسیم بخش ها یا برجسته کردن تصاویر. متن را خوانا نگه دارید. بافت ها نباید مرکز توجه باشند یا اطلاعات مهم را تحت الشعاع قرار دهند.

  • تصاویر : تصاویر و ویدیو های با کیفیت می توانند وب سایت شما را از نظر بصری جذاب کنند و بازدیدکنندگان را درگیر خود نگه دارند. هنگامی که آنها را به سایت خود اضافه می کنید، در اینجا بهترین روش های طراحی وب سایت وجود دارد که باید در نظر بگیرید: تصویر قهرمان را به نمایش بگذارید. تصویر قهرمان که در قسمت بالای صفحه نمایش داده می‌شود، اولین تصور را از برند شما ایجاد می‌کند و به ایجاد اعتماد بین بازدیدکنندگان کمک می‌کند. وب سایت Garoa یک تصویر قهرمان از یک زن و متن "در هر فصل پوست خود را درمان کنید" در مرکز ارائه شده است. از چرخ فلک ها با دقت استفاده کنید. چرخ فلک‌ هایی که طراحی ضعیفی دارند ممکن است باعث حواس‌ پرتی شوند، دسترسی را کاهش دهند، یا حتی شبیه تبلیغات شوند و بازدیدکنندگان را وادار کند تا محتوا را مرور کنند. بنابراین، هر اسلاید را ساده و مرتبط نگه دارید و به بازدیدکنندگان اجازه دهید تا جریان خود را کنترل کنند. تصاویر و ویدیوهای واکنش گرا اضافه کنید. طراحی واکنش گرا تضمین می کند که تصاویر بدون توجه به اندازه صفحه نمایش یا دستگاه به درستی نمایش داده می شوند. علاوه بر این، مطمئن شوید که همه تصاویر را بهینه کنید تا سریعتر بارگذاری شوند. به فرمت های تصویر دقت کنید. انتخاب فرمت های تصویر صحیح می تواند به بهبود عملکرد سایت و تجربه کاربری شما کمک کند. جهت یابی یکی دیگر از جنبه های مهم این است که اطمینان حاصل شود که بازدید کنندگان می توانند به طور یکپارچه در سایت شما حرکت کنند و اطلاعات مهم را پیدا کنند.

در بخش‌های بعدی، بهترین شیوه‌های طراحی وب برای عناصر ناوبری را مورد بحث قرار خواهیم داد.

1. یک منوی بصری ایجاد کنید به عنوان عنصر ناوبری اولیه که بازدیدکنندگان با آن تعامل دارند، هدف طراحان ایجاد منوهای بصری و ساده است که تجربه کاربری روان را تضمین می کند. برخی از رویکردهای محبوب برای طراحی منوی ناوبری عبارتند از: منوی افقی این منوی پیمایش در بالای یک سایت به عنوان یک نوار افقی ظاهر می شود که صفحات وب اصلی را فهرست می کند. بیشتر وب‌ سایت‌ها از این منوی پیمایش برای نمایش بخش‌ هایی استفاده می‌کنند که بازدید کنندگان انتظار دارند پیدا کنند، مانند «درباره»، «مخاطبین»، «محصولات» و «قیمت». از طرف دیگر، می‌توانید دسته‌های خاصی را فهرست کنید تا محتوای مهم را برجسته کنید

بیشتر بدانید : هاست چیست؟

وب سایت Wozber از منوی افقی برای فهرست کردن محصولات و خدمات خود استفاده می کند. منوی نوار کناری عمودیاین نوع پیمایش منو دارای یک نوار کناری حاوی لیستی از پیوندها به صفحات خاص است. به عنوان مثال، رستوران Arbor از منوی نوار کناری عمودی قابل پیمایش با اطلاعات مربوط به رستوران، منوها ، رویدادها و گزینه‌های رزرو استفاده می‌کند. وب سایت رستوران آربور از منوی عمودی نوار کناری استفاده می کند. منوی کشویی همه صفحات موجود را پس از کلیک کردن یا نگه داشتن ماوس روی آن توسط کاربران لیست می کند. معمولاً توسط خرده‌ فروشان آنلاین استفاده می‌شود، این نوع منو برای وب‌ سایت‌هایی با صفحات زیاد مناسب است، زیرا در عین حال دسترسی آسان را کاهش می‌دهد.

بیایید وب سایت H&M را به عنوان مثال در نظر بگیریم. از آنجایی که دسته بندی لباس های مختلفی را ارائه می دهد، از یک نوار ناوبری سطح بالا برای نمایش موارد عمومی تر استفاده می کند. هنگامی که بازدیدکنندگان روی بخش‌های خاصی کلیک می‌کنند یا نشان می‌دهند، یک منوی کشویی حاوی فهرستی از دسته‌های خاص‌تر ظاهر می‌شود. منوی کشویی H&M که جزئیات مربوط به دسته بچه ها را نشان می دهد.

منوی همبرگر ، این نوع منو به صورت یک نماد سه خطی ظاهر می شود. هنگامی که بازدیدکنندگان روی آن کلیک می کنند، یک منوی کشویی یا نوار کناری نمایش داده می شود تا پیوندها را نشان دهد. منوی همبرگر یک گزینه عالی برای سایت های موبایل است زیرا از فضای صفحه نمایش کمتری استفاده می کند. علاوه بر این، نماد به طور گسترده شناخته شده آن یک رابط بصری ایجاد می کند. Google Maps یک برنامه محبوب است که از این نوع منوی ناوبری استفاده می کند. منوی همبرگر در Google Maps

2. CTA ها و دکمه ها را به صورت استراتژیک قرار دهید عملکرد اصلی یک فراخوان برای اقدام (CTA) این است که بازدید کنندگان را به انجام اقدامات و صرف زمان بیشتری در وب سایت شما سوق دهد. خواه یک متن، تصویر یا دکمه باشد، باید آن را در جایی قرار دهید که به راحتی برای بازدیدکنندگان قابل مشاهده باشد. نکته تخصصی برای ایجاد یک CTA متقاعد کننده، از کلمات ساده، قابل درک و کاربردی استفاده کنید، مانند «شروع به کار»، «بیشتر بدانید» و «افزودن به سبد خرید».

با انتخاب رنگ متضاد و استفاده از آن برای سایر عناصر قابل کلیک، CTA خود را از بقیه مطالب متمایز کنید.در نهایت، از فضای خالی برای هدایت چشم بازدیدکنندگان استفاده کنید و CTA را به صورت استراتژیک برای جلب توجه قرار دهید. علاوه بر این، در نظر بگیرید که چقدر تلاش می شود تا روی دکمه CTA کلیک کنید، به خصوص در دستگاه های تلفن همراه. مقایسه قرارگیری خوب و بد یک دکمه CTA : وب سایت نتفلیکس نمونه خوبی از بهترین شیوه های طراحی وب است. به عنوان مثال، دکمه‌های «شروع به کار» و «ورود به سیستم» از کنتراست رنگ، مقیاس و فضای خالی برای جلب توجه بازدیدکنندگان استفاده می‌کنند. صفحه فرود نتفلیکس. نامحدود فیلم، برنامه های تلویزیونی، و بیشتر.

3. یک پاورقی اضافه کنید : اغلب، بازدیدکنندگان به پایین صفحه پیمایش می کنند و انتظار دارند اطلاعاتی مانند جزئیات تماس، مشخصات شرکت، پیوندهای رسانه های اجتماعی و محصولات یا خدمات اضافی ارائه شده را بیابند. عناصری که باید در پاورقی بگنجانید به اهداف سایت شما بستگی دارد، اما در مجموع، برای شفاف و موثر نگه داشتن آن، بهترین شیوه های طراحی وب را دنبال کنید: از زبان واضح استفاده کنید. از عبارات مبهم اجتناب کنید تا بازدید کنندگان بدانند قبل از کلیک بر روی یک پیوند چه انتظاری دارند. محتوا را به دسته ها تقسیم کنید.

بیشتر بدانید : تفاوت هاست و دومین در چیست؟

صفحاتی را که می خواهید اضافه کنید تعریف کنید و آنها را گروه بندی کنید تا مکان یابی محتوا آسان تر شود. طراحی آن را ساده و سازگار نگه دارید. اطمینان حاصل کنید که خوانا است و برندسازی ثابت را حفظ کنید. لینک های خراب را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که همه پیوندها بازدیدکنندگان را به محتوای مناسب هدایت می کنند. وب سایت BrainBox AI یک نمونه عالی از یک پاورقی واضح و موثر دارد. با طراحی مینیمالیستی، پاورقی آن به محتوایی که در منوی اصلی موجود نیست، مانند صفحات مشاغل، شرکا و مقالات، پیوند می‌دهد. علاوه بر پیوندهای ناوبری، بازدیدکنندگان را نیز دعوت می کند تا در خبرنامه خود ثبت نام کنند. بخش پاورقی BrainBox AI فرم ثبت نام در خبرنامه، منوی پیمایش عمودی و پیوندهای رسانه های اجتماعی را نشان می دهد.کد نویسی هنگامی که یک طراحی خوب ساختار یافته و از نظر بصری دلپذیر دارید، گام بعدی این است که مطمئن شوید سایت شما در موتورهای جستجو قابل کشف است، بازدید آن ایمن است و به خوبی اجرا می شود.

در بخش‌های بعدی، چندین استاندارد کد نویسی را پوشش خواهیم داد که به شما در انجام این کار کمک می‌کند، از جمله SEO، رویکرد اول موبایل، امنیت سایت و عملکرد.

  • 1. سئو را تقویت کنید: بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) در هر استراتژی بازاریابی دیجیتال بسیار مهم است. این به بهبود رتبه سایت شما در نتایج موتورهای جستجو، جذب بازدیدکنندگان بیشتر و افزایش تبدیل کمک می کند. شما می توانید سئوی سایت خود را با رعایت نکات آزمایش شده و آزمایش شده سئو وردپرس افزایش دهید. به خاطر داشته باشید که بیشتر توصیه‌ها برای سایت‌های غیر وردپرس نیز قابل اجرا هستند، مانند : توضیحات متا با کیفیت بنویسید. یک توضیح جذاب، بازدیدکنندگان را تشویق می کند تا روی آن کلیک کنند و ترافیک ارگانیک بیشتری را به سایت شما بیاورند. متن های جایگزین را اضافه کنید توصیف تصاویرتان با متن جایگزین، دسترسی افرادی را که از صفحه‌خوان‌ها استفاده می‌کنند، بهبود می‌بخشد و به موتورهای جستجو مانند Google کمک می‌کند محتوای شما را درک کنند.ساختار URL را بهینه کنید. برای کمک به موتورهای جستجو در یافتن و درک بهتر محتوای سایت شما، کلمه کلیدی تمرکز را در URL خود قرار دهید. علاوه بر این، اجرای استانداردهای کدنویسی زیر سئوی سایت شما را نیز بهبود می بخشد.

 

  • 2. از یک رویکرد موبایل اول استفاده کنید : 50 درصد از ترافیک ارگانیک از دستگاه های تلفن همراه می آید، بنابراین مطمئن شوید که سایت شما برای موبایل مناسب است. با رویکرد اول موبایل، طراحان سایت موبایل را قبل از رفتن به نسخه دسکتاپ ایجاد می کنند. در حالی که یکپارچه سازی یک طراحی واکنش گرا گزینه خوبی است، استفاده از این رویکرد به شما مزیتی می دهد. شروع با تلفن همراه و رفتن به صفحه نمایش های بزرگتر بسیار ساده تر خواهد بود، زیرا نیازی به حذف عناصر یا بازسازی کل طرح برای جا دادن صفحه نمایش های کوچکتر نخواهد بود. در اینجا چندین بهترین روش طراحی وب برای طراحی یک وب سایت سازگار با موبایل آورده شده است: اول محتوا را قرار دهید قبل از افزودن عناصر دیگر، محتوای مهم را اولویت بندی کنید تا بازدیدکنندگان بتوانند به راحتی آنچه را که به دنبال آن هستند پیدا کنند. ناوبری را بصری کنید. از یک منوی بصری مانند دکمه همبرگر استفاده کنید زیرا بازدیدکنندگان به طور کلی با آن آشنا هستند و فضای زیادی را اشغال نمی کند. همچنین، یک نوار جستجو اضافه کنید تا یافتن مطالب دیگر آسان شود. پاپ آپ های مخرب را کاهش دهید. در تلفن همراه، بازدیدکنندگان ممکن است به طور تصادفی روی یک پنجره بازشو کلیک کنند و در هنگام تلاش برای بستن آن، تجربه کاربری ناخوشایندی ایجاد کند. سایت خود را تست کنید برای بررسی اینکه آیا سایت شما برای موبایل مناسب است یا خیر، از تست دوستدار موبایل گوگل یا ابزارهای دیگر استفاده کنید.وب سایت پاسخگوی تلفن همراه HubSpot یک نمونه عالی از این رویکرد است، با متنی آسان برای خواندن، منوی همبرگر، و نوار جستجو برای اطمینان از ناوبری روان.

بیشتر بدانید : استفاده از هاست یا سرور ؟

  • 3. سایت را ایمن نگه دارید : ایمن سازی وب سایت شما برای ایجاد اعتبار و جلوگیری از ضررهای مالی و داده ها ضروری است. حتی اگر از یک پلت فرم امن مانند وردپرس استفاده می کنید، اجرای اقدامات امنیتی اضافی وب سایت به جلوگیری از تهدیدات سایبری کمک می کند. گواهی SSL دریافت کنید. با گواهی SSL، انتقال داده ها بین سایت و بازدیدکنندگان آن رمزگذاری می شود تا از دسترسی کاربران غیرمجاز جلوگیری شود. این به محافظت از داده‌های بازدیدکنندگان کمک می‌کند، به‌ ویژه اگر سایت شما از آن‌ها بخواهد اطلاعات حساسی را ارسال کنند. از اعتبار ورود خود محافظت کنید. رمزهای عبور قوی ایجاد کنید و مرتباً آنها را به روز کنید. با استفاده از مدیریت رمز عبور مانند Password و فعال کردن احراز هویت دو مرحله ای، اعتبار خود را ایمن نگه دارید. نرم افزار ضد بدافزار نصب کنید. به طور منظم کل سایت خود را برای بدافزار اسکن کنید.یک میزبان وب امن انتخاب کنید. انتخاب یک پلتفرم میزبانی قابل اعتماد مانند هاستینگر، امنیت سایت شما را با گواهینامه های رایگان SSL و ویژگی های امنیتی سرور تقویت می کند.

 

  • 4. بهینه سازی عملکرد سایت : اگر فرآیند بارگذاری بیش از 3 ثانیه طول بکشد، 40 درصد از بازدیدکنندگان سایت را ترک خواهند کرد. از این رو، بهینه سازی عملکرد سایت شما باید در اولویت باشد. برای شروع، سرعت سایت خود را با ابزارهایی مانند GTmetrix بررسی کنید تا مشکلات را شناسایی کرده و پیشنهاداتی برای رفع آنها دریافت کنید. وب سایت شما چقدر سریع بارگذاری می شود؟ با GTmetrix آشنا شوید. همچنین هنگام بهینه سازی وب سایت به این نکات توجه کنید: فعال کردن کش مرورگر ، کش کردن محتوا را در حافظه محلی ذخیره می کند، بنابراین مرورگرها نیازی به بازیابی فایل های سایت شما از سرور ندارند و سرعت بارگذاری را بهبود می بخشد. کد خود را کوچک کنید کاراکترها و خطوط غیر ضروری را از فایل های HTML، CSS و جاوا اسکریپت خود حذف کنید. یک شبکه تحویل محتوا (CDN) راه اندازی کنید. انتخاب یک برنامه میزبانی وب با CDN یک راه مناسب برای بهبود سرعت سایت است، زیرا محتوای ثابت را از نزدیکترین سرور به بازدیدکنندگان سایت ارائه می دهد.

 

  • 5. طراحی برای دسترسی : دسترسی به وب یکی دیگر از جنبه های مهم طراحی وب است که به افراد دارای معلولیت کمک می کند تا به راحتی به محتوای شما دسترسی داشته باشند. هنگام طراحی برای دسترسی به وب، از استانداردهای دسترسی W3C مانند اضافه کردن متن های جایگزین و توجه به کنتراست رنگ سایت خود پیروی کنید. برای پیمایش بهتر، پیوندهای قابل دسترسی با صفحه کلید ایجاد کنید. در نهایت، از ابزارهای تست تایید شده توسط Web Accessibility Initiative استفاده کنید تا بررسی کنید که آیا وب سایت شما با استانداردهای دسترسی W3C مطابقت دارد یا خیر. پیاده‌ سازی ویژگی‌های دسترس‌ پذیری تجربه کاربر را بهبود می‌بخشد، ترافیک ارگانیک بیشتری را به ارمغان می‌ آورد و سئوی سایت شما را افزایش می‌دهد. نکته تخصصی در آخرین مرحله از فرآیند طراحی وب سایت خود، خوب است که طراحی وب خود را ارزیابی کنید. در نظر بگیرید که آیا هدف خود را برآورده می کند و آیا بازدیدکنندگان می توانند به راحتی محتوا را اسکن و پیمایش کنند. برای انجام این کار، می توانید از یک نقشه حرارتی آنلاین مانند نقشه حرارتی هوش مصنوعی Zyro یا یک ابزار تست قابلیت استفاده سریع مانند Maze استفاده کنید.نتیجه طراحی وب سایت مستلزم آزمون و خطای زیادی است.

با این حال، دانستن بهترین روش‌های طراحی وب به شما یک پایه محکم در هنگام تصمیم‌گیری در مورد طراحی می‌دهد. در این مقاله، تمام آنچه را که باید در مورد طراحی یک وب سایت جذاب بر اساس استانداردهای طراحی وب و اصول UI/UX بدانید، پوشش داده ایم. به خاطر داشته باشید که هیچ راه درستی برای طراحی یک وب سایت وجود ندارد – چیزی که برای یک سایت مناسب است ممکن است برای سایت دیگر کارایی نداشته باشد. جنبه کلیدی که باید به خاطر بسپارید اولویت بندی ثبات، دسترسی و تجربه کاربر است. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

بررسی تفاوت بین دوره های آموزش لینوکس LPIC ، Linux+ ، RHCE و ...

وقتی صحبت از آموزش لینوکس می شود ، یکی از سوالاتی که ذهن خیلی از افراد را به خودش مشغول می کند این است که با کدام دوره آموزشی باید یادگیری لینوکس را شروع کنیم؟ نکته اینجاست که با توجه به اینکه سیستم عامل لینوکس یک شرکت پشتیبان مشخص نداشته و در قالب پروژه متن باز ارائه می شود ، عملا نمی توان یک دوره لینوکس را به عنوان دوره قطعی و تضمینی برای یادگیری لینوکس معرفی کرد. از این جهت شرکت ها ، سازمان های مردم نهاد و ... اقدام به طراحی و تدوین دوره های متنوعی در حوزه آموزش لینوکس کرده اند که امروز می خواهیم مهمترین آنها را با هم مرور کنیم تا شما تفاوت بین انواع دوره های لینوکس را متوجه شوید.

دوره آموزشی لینوکس پلاس یا CompTIA Linux+

حتما شرکت کامپتیا را می شناسید. این شرکت بصورت تخصصی بر روی آموزشهای پایه حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می کند. دوره های آموزشی مثل : دوره آموزش نتورک پلاس ( CompTIA Network+ ) ، دوره آموزشی سکیوریتی پلاس ( CompTIA Security+ ) ، دوره آموزشی A+ و چند پلاس دیگر از جمله معروف ترین دوره های آموزشی شرکت کامپیتیا با محوریت آموزش شبکه ، آموزش امنیت و کامپیوتر هستند.

 

دوره آموزشی لینوکس پلاس از جمله دوره هایی است که شرکت کامپتیا برای ورود به دنیای اوپن سورس و لینوکس طراحی و تدوین کرده است. این دوره هم مثل سایر دوره های شرکت کامپتیا در اصطلاح Vendor Less است و وابسته به هیچ توزیع خاصی از لینوکس نیست و این یک مزیت برای دوره لینوکس پلاس به حساب می آید.

اما بد نیست بدانید که لینوکس پلاس خودش تحت لیسانس انیستیتو لینوکس کانادا یا LPI طراحی و تدوین شده است و بسیاری از سرفصل های آن با دوره های LPI شباهت کامل دارد.

لینوکس پلاس دوره چندان محبوبی نیست و از این بابت که مسیر راهی برای ادامه این دوره طراحی نشده است و شما بعد از گذراندن دوره لینوکس پلاس نمی دانید که برای یادگیری تخصصی تر لینوکس وارد چه دوره ای بشوید ، باعث محبوبیت کمتر این دوره لینوکس نسبت به سایر دوره های آموزشی لینوکس شده است و به همین دلیل است که کمتر جایی در دنیا دوره آموزشی لینوکس پلاس برگزار می کند. دوره آموزشی لینوکس پلاس چیزی معادل دوره آموزشی LPIC 1 موسسه LPI کانادا است.برای مطالعه بیشتر و آشنایی بیشتر با در مباحث و مفاهیم به آموزش لینوس و منبع مقاله در این لینک مراجعه کنید.

کاملترین معرفی انواع شبکه های کامپیوتری و 4 دسته بندی شبکه

تفاوت شبکه های LAN ، WAN ، MAN ، PAN و ... در چیست؟ انواع شبکه از لحاظ اندازه به چه دسته بندی هایی تقسیم می شوند؟ این سوالی است که ممکن است برای خیلی از افرادیکه تازه وارد دنیای شبکه و فناوری اطلاعات می شوند ، پیش بیاید. سوال مهمتر این است که چند نوع شبکه داریم؟ قبل از اینکه به سراغ انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ ابعاد برویم بد نیست بدانید که ما شبکه های کامپیوتری را بر اساس چه فاکتورهایی طبقه بندی می کنیم .

انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ نوع ارتباط

از نظر نوع ارتباط ما می توانیم انواع شبکه های کامپیوتری را به سه نوع ارتباط دسته بندی کنیم ، شبکه های بیسیم یا وایرلس که با استفاده از امواج رادیویی ارتباط برقرار می کنند. شبکه های کابلی که با استفاده از کابل هایی از جنس فلز ( مس یا آلومینیوم ) با همدیگر ارتباط برقرار می کنند و در نهایت شبکه هایی از جنس فیبر نوری که با استفاده از فیبرهای نوری از جنس شیشه و با امواج نور با هم ارتباط برقرار می کنند ، تقسیم بندی کنیم.

انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ توپولوژی اتصال

کامپیوترها به روشهای مختلفی به هم متصل می شوند که در اصطلاح شبکه ای به آن توپولوژی گفته می شود. شبکه ها از لحاظ توپولوژی هم با هم متفاوت هستند و انواع توپولوژی های شبکه برای اتصال کامپیوترها به هم وجود دارد. از جمله مهمترین انواع توپولوژی های شبکه می توانیم به توپولوژی خطی یا باس ، توپولوژی ستاره ای یا استار ، توپولوژی حلقوی یا رینگ ، توپولوژی توری یا مش و توپولوژی های شبکه ترکیبی اشاره کنیم که خودشان یک طبقه بندی مجزا از انواع شبکه می باشند.

انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ تکنولوژی های انتقال داده

اما یکی دیگر از انواع شبکه های کامپیوتری مرتبط به روش انتقال داده است. این نوع از شبکه های کامپیوتری کمی تخصصی تر بحث انواع شبکه را دنبال می کنند. در این طبقه بندی ما شبکه ها را به دسته بندی های مثل شبکه های پخش فراگیر یا برودکست ( Broadcast ) که چیزی شبیه به شبکه های تلوزیونی قدیمی آنالوگ هستند و شبکه های نقطه به نقطه یا Point To Point و نوع دیگری از طبقه بندی که در مقوله این مقاله نیست طبقه بندی می کنیم.

انواع شبکه های کامپیوتری از نظر ابعاد و اندازه ( جغرافیایی )

مرسوم ترین نوع طبقه بندی انواع شبکه های کامپیوتری که در دوره آموزش نتورک پلاس (Network+) نیز به خوبی به آن پرداخته می شود ، انواع شبکه از لحاظ اندازه و ابعاد هستند. از کوچکترین اندازه های شبکه گرفته که از لحاظ فنی همان شبکه بلوتوث موبایل و ماوس و کیبورد شما است تا شبکه هایی در ابعاد یک کشور و حتی زمین ، در این دسته بندی قرار می گیرند. برای طبقه بندی شبکه های کامپیوتری از لحاظ اندازه ، ما سه دسته بندی کلی داریم که تقریبا از همه معروف تر هستند :

  1. شبکه محلی یا شبکه لن (LAN) که مخفف Local Area Network است
  2. شبکه شهری یا شبکه من (MAN ) که مخفف Metropolitan Area Network است
  3. شبکه گسترده یا شبکه ون (WAN ) که مخفف Wide Area Network است

البته طبقه بندی های دیگری از لحاظ اندازه های شبکه نیز وجود دارد که بعد از تعریف این شبکه ها ، گذری به آنها نیز خواهیم داشت.

برای مطالعه بیشتر و آشنایی بیشتر با در مباحث و مفاهیم آموزش شبکه به منبع مقاله در این لینک مراجعه کنید.

سی شارپ چیست؟ معرفی کامل C# به همراه مزایا ، معایب و کاربردها

سی شارپ چیست؟ زبان C# چه کاربردهایی دارد؟ آیا زبان سی شارپ برای شروع برنامه نویسی مناسب است؟ چه نوع برنامه هایی می توان با زبان سی شارپ نوشت؟ و سوالاتی از این دست در ذهن تمام افرادی که قصد شروع برنامه نویسی را دارند شکل میگیرد. در این مطلب میخواهیم به معرفی زبان سی شارپ بپردازیم و ببینیم که این زبان محبوب و قدرتمند چه قابلیت هایی در اختیار ما قرار میدهد و آیا می توان از این زبان به عنوان نقطه شروعی برای ورود به دنیای برنامه نویسی استفاده کرد؟ پس با من تا انتهای این مطلب همراه باشید.

برنامه کامپیوتری چیست؟

قبل از اینکه به سراغ مبحث اصلی، یعنی پاسخ سی شارپ چیست برویم باید کمی با مفاهیم اولیه آشنا شویم؟ در اولین قدم به سوال برنامه کامپیوتری چیست پاسخ می دهیم. شما هر روز با برنامه های کامپیوتری سر و کار دارید. از گوشی های موبایل گرفته تا کامپیوترهای رومیزی و تبلت، همه این ها برای اینکه کاربردی باشند به مفهومی به نام برنامه کامپیوتری وابسته هستند.

برنامه کامپیوتری بر روی سیستم های کامپیوتری اجرا می شوند و هر کدام کاربردهای خاص خودشان را دارند. برای مثال، سیستم عامل اصلی ترین برنامه کامپیوتری است که شما در زمان روشن کردن یک کامپیوتر با آن مواجه می شوید، مثل سیستم عامل لینوکس، ویندوز، اندروید و ... سایر برنامه های کامپیوتری بر روی بستر سیستم عامل اجرا می شوند، مثل برنامه پخش آهنگ، برنامه ویراستار و ... کامپیوتر ها بدون برنامه کامپیوتری قابل استفاده نیستند، پس برنامه های کامپیوتری نقش مهمی در کامپیوتر ها ایفا می کنند.

برنامه نویس و برنامه نویسی چیست؟

برنامه نویسی به پروسه تولید یک برنامه کامپیوتری گفته می شود. پروسه برنامه نویسی یک پروسه پیچیده است که انجام آن نیاز به تجربه و کسب مهارت های زیادی دارد. برنامه مثال، یک برنامه پخش آهنگ را در نظر بگیرید. این برنامه توسط یک زبان برنامه نویسی تولید می شود و به پروسه تولید این برنامه، برنامه نویسی می گویند.

شخصی که کار برنامه نویسی را انجام می دهد، برنامه نویس نام دارد و برای این کار باید با یک زبان برنامه نویسی آشنا باشد. پروسه برنامه نویسی شامل نوشتن یکسری کدها است که ورودی را از کاربر گرفته و یک خروجی را ایجاد می کند. مانند برنامه پخش آهنگ که به عنوان ورودی فایل صوتی را گرفته و به عنوان خروجی آهنگ را پخش می کند. یک برنامه کامپیوتری فقط می تواند خروجی تولید کند و ورودی نداشته باشد، اما اکثر برنامه های کامپیوتری نیاز به یک ورودی دارند.

برای آشنایی بیشتر با مفاهیم اولیه برنامه نویسی مطلب کاملترین آموزش برنامه نویسی به صورت گام به گام را مطالعه کنید. همچنین برای شروع برنامه نویسی مطلب برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم را مطالعه کنید تا به سوالات مهم شما در این زمینه پاسخ داده شود.

زبان سی شارپ چیست؟

رسیدیم به سوال اصلی سی شارپ چیست؟ در بخش قبلی با مفهوم برنامه نویس و برنامه نویسی آشنا شدیم و گفتیم که برنامه نویس برای نوشتن برنامه های کامپیوتری نیاز به یک زبان برنامه نویسی دارد. سی شارپ یک زبان برنامه نویسی است که به کمک آن می توان برای تولید انواع مختلفی از برنامه ها را تولید کرد.

برنامه هایی مانند برنامه های موبایل، برنامه های تحت وب، ویندوز و ... زبان سی شارپ ریشه در زبان سی دارد. زبان سی بوسیله دنیس ریچی در سال 1970 معرفی شد و تحولی در دنیای برنامه نویسی ایجاد کرد. امروزه بیشتر زبان های محبوب مانند سی شارپ، جاوا و جاوا اسکریپت ریشه در زبان سی دارند. یعنی دستوراتی که در این زبان ها استفاده می شود شباهت زیادی به زبان سی دارد.برای مطالعه ادامه مقاله به منبع آن در سایت توسینسو مراجعه کنید.

 

Open SUSE چیست؟ معرفی لینوکس توزیع Open SUSE به زبان بسیار ساده

 این توزیع از سیستم عامل لینوکس بر پایه و اساس هسته اصلی لینوکس یا همان Linux Kernel پایه گذاری شده است و یک محصول مستقل به حساب می آید. این توزیع از لینوکس توسط کارشناسان و برنامه نویس های آلمانی طراحی و تولید شده است. openSUSE از معماری های i586 ، x86 و x64 پشتیبانی می کند و همچنین از محیط های دسکتاپ Blackbox ، GNOME ، KDE ، IceWM ، LXDE ، Openbox ، WMaker و Xfce نیز پشتیبانی می کند.

پروژه openSUSE یک برنامه کاملا اجتماعی و Community Based بود که امروزه توسط شرکت Novell پشتیبانی می شود. هدف اصلی از ارائه کردن نسخه openSUSE لینوکس این بود که یک سیستم عامل همه منظوره ایجاد شود که بتوان از آن در همه جا استفاده کرد و بتوان استفاده از آن را در همه جا ترویج داد ، برنامه پروژه openSUSE باعث دسترسی آزاد ، رایگان و ساده به openSUSE می شود ، از openSUSE به عنوان یک توزیع بسیار کامل و جامع از لینوکس یاد می شود.

معرفی لینوکس توزیع openSUSE

اهداف اصلی پروژه openSUSE

پروژه openSUSE سه هدف اصلی را دنبال می کرد : هدف اول : معرفی کردن openSUSE به عنوان ساده ترین توزیع لینوکس برای هر کسی که بتواند آن را دانلود ، نصب و استفاده کند ، هدف دوم : معرفی و شیوع دادن هر چه بیشتر openSUSE به عنوان یک لینوکس Open Source و Collaborative و تلاش جهت رسیدن به نقطه ای که openSUSE تبدیل به پرکاربردترین توزیع لینوکس در دنیا شود که هم در دسکتاپ ها و هم در سرورها بیشترین استفاده را داشته باشد ، هدف سوم : مهیج سازی openSUSE و ساده سازی برنامه نویسی و توسعه این سیستم عامل و فرآیند های Packaging نرم افزارهای آن برای تبدیل کردن openSUSE به یک انتخاب مناسب برای برنامه نویسان و توسعه دهندگان نرم افزار سراسر دنیا ، در واقع هدف اصلی تیم توزیع کننده openSUSE تبدیل شدن به توزیع شماره یک لینوکس در دنیا بود.

پروژه openSUSE یک GNU/Linux تحت لیسانس GPL است. توزیع های مختلف openSUSE و همچنین اجزای مختلف این سیستم عامل توسط یک Community بزرگ از کاربران و کارشناسان پروژه openSUSE پشتیبانی می شوند که توسط یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده نرم افزارهای Open Source آلمانی به نام SUSE توسعه و نگهداری می شود. لینوکس openSUSE جایگزین یک محصول قدیمی تر به نام SUSE Linux Professional شد.

همانند اکثر لینوکس های Open Source که دارای Community می باشند ، openSUSE هم برای خودش دارای یک پرتال اینترنتی برای همکاری کردن همگان در پروژه openSUSE راه اندازی کرد که مستندات لازم برای استفاده از این سیستم عامل ، طراحی ها و توضیحات در خصوص این سیستم عامل و اجزای ان و تقریبا همه چیز در خصوص openSUSE در این Community مطرح می شد ، Mailing List قوی و همچنین استفاده از کانال های Internet Relay Chat باعث محبوب شدن هر چه بیشتر این سیستم عامل می شود که در نهایت باعث شده است امروزه openSUSE یکی از بهترین رابطهای wiki را در خود داشته باشد.

اگر بخواهیم قابلیت های این سیستم عامل را بصورت خلاصه بگوییم می توانیم از با ثبات بودن ، سادگی کارکرد و بروز رسانی نرم افزارها ، انعطاف پذیری بالا اشاره کنیم که براحتی این امکان را به ما مید هد که در سرویس هایی مثل ایمیل و یا وب سرور از این سیستم عامل استفاده کنیم ، البته از عیب هایی که اکثرا از این سیستم عامل گرفته می شود می توان به کارایی کمتر و سرعت کمتر به نسب سایر توزیع های معروف اشاره کرد.

openSUSE چیست

YaST در سیستم عامل openSUSE

یکی از نقاط قوت سیستم عامل لینوکس توزیع openSUSE را می توان برنامه ای به نام YaST دانست. YaST شامل برنامه هایی برای نصب ، مدیریت و تقریبا همه کارهایی است که بصورت روزمره و گرافیکی می توانید بر روی سرور انجام دهید، می شود. برای مثال شما می توانید با استفاده از YaST پارتیشن بندی هارد دیسک ، تنظیمات سیستمی ، مدیریت بسته های RPM ، بروز رسانی سیستم عامل و نرم افزارها ، تنظیمات شبکه و فایروال ، مدیریت کاربران و گروه ها و بسیاری از کارهای دیگر را نیز انجام دهید و حتی نیازی نیست برای انجام این کارها قطعه ای کد بنویسید و یا از Shell استفاده کنید. ساختار YaST بصورت ماژولار است و به همین دلیل همه روزه ماژول هایی به این نرم افزار اضافه می شوند که برای مثال می توانیم از پشتیبانی از Bluetooth در ماژول های جدید آن اشاره کنیم.

کاربرد yAST در OpenSUSE

توزیع های مختلف openSUSE

توزیع openSUSE را می توان به گفته وب سایت Distowatch.com یکی از پنج توزیع برتر لینوکس در جهان دانست. openSUSE براحتی و بصورت رایگان بعد از معرفی شدن نسخه های جدید در اختیار عموم قرار می گیرد و همگان می توانند از آن استفاده کنند ، اما بد نیست بدانید که روش های مختلف و البته نسخه های مختلفی از openSUSE توسط شرکت SUSE معرفی می شوند که بر حسب معماری x86 یا x86-x64 متفاوت هستند ، در این قسمت می خواهیم به نسخه ها یا Edition های مختلف لینوکس openSUSE اشاره کنیم :

  1. openSUSE Download Edition : شما با مراجعه به صفحه وب سایت openSUSE و قسمت downloads می توانید این نسخه از سیستم عامل را براحتی در قالب یک فایل ISO دانلود کنید. این نسخه را می توانید به شکل یک لینوکس Live-CD دارای دسکتاپ KDE4 یا GNOME نیز تهیه کنید و بر روی هارد دیسک خود نصب کنید اما طبیعتا نسخه کامل سیستم عامل openSUSE خیلی بیشتر از اینها ظرفیت دارد . نسخه کامل تر این سیستم عامل معمولا دارای 5 عدد DVD می باشد که همه آنها اکثرا بسته های نرم افزاری اضافه شده به سیستم عامل هستند. البته معمولا شما می توانید بصورت دلخواه نیز CD یا DVD های خود را دانلود کنید ، حتی در این سیستم عامل یک CD برای نرم افزارها و زبان هایی که کمتر مورد استفاده قرار می گیرند نیز طراحی شده است،توجه کنید که در زمان دانلود و استفاده از این نسخه از سیستم عامل هیچگونه کمک فنی و همچنین هیچگونه مستند و راهنمای پرینت شده به شما ارائه داده نخواهد شد.
  2. openSUSE Retail Edition یا openSUSE Box : کاربران از وب سایت www.opensourcepress.de قادر خواهند بود که یک نسخه آلمانی از سیستم عامل openSUSE را سفارش دهند ، به این نوع درخواست که مختص کاربران آلمانی می باشد و برای هیچ جای دیگری قابل استفاده نیست openSUSE Box می گویند ، در این Box راهنمای استفاده از محصولات و مستندات مربوطه بصورت پرینت شده در اختیار کاربران قرار می گیرد، توجه کنید که حتی نسخه انگلیسی برای openSUSE Box وجود ندارد.
  3. openSUSE FTP : یکی از امکانات جالبی که در خصوص openSUSE وجود دارد این است که یک فایل ISO با حجم کم از این سیستم عامل وجود دارد که در یک FTP سرور قرار گرفته است و شما می توانید سیستم عامل خودتان را براحتی از طریق FTP سرور بصورت مستقیم نصب کنید که در اصطلاح Network Install هم به این روش گفته می شود. دو نوع سرویس FTP برای اینکار وجود دارد که اولین نوع آن برای بسته های Open Source طراحی شده است که OSS نام دارد و دومین نوع آن برای بسته های غیر Open Source طراحی شده است که Non-OSS نام دارد.در واقع نسخه openSUSE FTP برای تکمیل کردن نسخه های Retail و Download معرفی شده است.
  4. openSUSE Factory : هر چند دوست ندارم مایکروسافت را با لینوکس مقایسه کنم اما بد نیست به مقاله من در خصوص مراحل معرفی نسخه های مختلف محصولات مایکروسافت در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران مراجعه کنید، در این مطلب متوجه می شوید که هر محصولی قبل از اینکه به نسخه قابل اعتماد و معتبر برای استفاده تبدیل شود باید یک سری مراحل آزمایش را طی کند. در openSUSE هم همین مراحل وجود دارند ، نسخه openSUSE Factory که آن را می توانیم با نسخه RC یا Released Candidate محصولات مایکروسافت مقایسه کنیم یک نسخه در دست توسعه و برنامه نویسی است که برنامه نویسان openSUSE در حال کار کردن و توسعه آن هستند و مرتب در حال تهیه Snapshot های مختلف از این نسخه از سیستم عامل هستند تا اینکه در نهایت تبدیل به نسخه با ثبات و Stable شود. این نسخه منبعی برای ایجاد کردن بسته های با ثبات OpenSUSE Tumbleweed است که نسخه تقریبا قابل اعتماد openSUSE است. به این نکته توجه کنید که اسم Factory مختص محصولات openSUSE است و در محصولات دیگر از این اسم استفاده نمی شود.
  5. openSUSE Tumbleweed : به محض اینکه بسته نرم افزاری در نسخه openSUSE Factory بصورت Stable در بیاید بر حسب روش کاری که تولید نرم افزار در شرکت SUSE دارد ( Rolling Release ) ، نسخه های Stable به عنوان نسخه Tumbleweed به بازار معرفی می شوند.

openSUSE بدون شک یکی از توزیع های بسیار کامل لینوکس امروزی می باشد و همانطور که گفتیم همیشه در طبقه بندی 5 لینوکس برتر دنیا قرار گرفته است ، یکی از مهمترین ارکانی که برنامه نویسان openSUSE بر روی آن تمرکز می کنند بحث امنیت این سیستم عامل است ، تقریبا هیچ چیزی در این سیستم عامل بدون هماهنگی و اطلاع رسانی به کاربر سیستم نمی تواند انجام شود و این یعنی امنیت در اولویت کاری قرار گرفته است. علاوه بر این openSUSE جزو معدود توزیع های لینوکس می باشد که شما در زمان سفارش دادن آن می توانید بسته های نرم افزاری خود را تک تک انتخاب کنید و بسته سفارشی خود را از این سیستم عامل تهیه کنید. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد ، خوشحال می شویم از تجربیات و دانش شما در خصوص این سیستم عامل در ادامه استفاده کنیم.

CentOS چیست؟ معرفی لینوکس توزیع سنت او اس به زبان بسیار ساده

 لینوکس توزیع CentOS یکی از محبوب ترین توزیع های لینوکس امروزی است ، CentOS مخفف کلمه های Community ENTerprise Operating System است. هسته اصلی لینوکس CentOS از سیستم عامل Red Hat Enterprise Linux یا RHEL گرفته شده است و به همین دلیل این سیستم عامل کاملا با RHEL سازگاری دارد. طبیعتا با توجه به اینکه در مقاله قبلی در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران در خصوص توزیع RHEL و اینکه از Fedora گرفته شده است ، می توان نتیجه گرفت که در نهایت CentOS نیز از Fedora گرفته شده است.

برخلاف RHEL که تجاری و پولی است ، CentOS یک توزیع رایگان از لینوکس می باشد. CentOS توسط Community ها پشتیبانی می شود و این یعنی اینکه شما به جای اینکه انتظار پشتیبانی حرفه ای و پرداخت هزینه های پشتیبانی خدمات به شرکت تولید کننده پرداخت کنید ، تنها کافیست کمک ها و پشتیبانی خود را از این Community های عمومی تامین کنید و هیچگونه هزینه ای نیاز نیست پرداخت کنید.

سالها به عنوان یک پروژه و یک سیستم عامل مستقل معرفی می شد تا اینکه در سال 2014 پروژه CentOS رسما به شرکت Red Hat پیوست. نسخه هایی که از CentOS به بازار ارائه می شوند در واقع نسخه Mirror از نسخه هایی است که در Red Hat Enterprise Linux معرفی می شوند. یعنی هر بار که نسخه جدیدی از Red Hat Enterprise Linux منتشر شود ، مدتی بعد نسخه ای مشابه آن به عنوان CentOS معرفی می شود.

معمولا بعد از معرفی شدن هر نسخه از RHEL بعد از حدود چند هفته یا حداکثر چند ماه نسخه جدید CentOS نیز معرفی می شود. این مدت زمان به دلیل این است که گروه CentOS باید زمان بگذارند و ساختار برندینگ Red Hat را از روی RHEL حذف کنند و تقریبا همه چیز را از روی سورس کدهای RHEL مجددا بسازند. با ترکیب شدن یک تیم پشتیبانی خوب و غنی در Community های CentOS و همچنین مستندات کامل این سیستم عامل ، CentOS تبدیل به یک محصول عالی برای استفاده در تجارت ها ، سازمان ها ، مدارس و دانشگاه ها و سایر مواردی می باشد که نیازمند یک لینوکس قابل اتکا برای سرورها و دسکتاپ های خود هستند. با انتخاب کردن CentOS دیگر نیازی به پرداخت هزینه های زیاد برای خرید محصولات Enterprise نخواهد بود.

اما بیشتر سازمان هایی که از CentOS استفاده می کنند ، از این سیستم عامل در کنار سیستم عامل Red Hat Enterprise Linux استفاده می کنند و با توجه به پشتیبانی که از شرکت Red Hat دریافت می کنند می توانند در صورت بروز مشکل سیستم عامل های CentOS خودشان را نیز رفع اشکال کنند.در چنین سازمان هایی از RHEL به عنوان سرور اصلی در سازمان استفاده می شود و از CentOS به عنوان سیستم عاملی برای سرورهای نه چندان حساس استفاده می شود ، یا از CentOS به عنوان یک سرور Redundant و Backup استفاده می کنند. این موضوع باعث می شود که دیگر سازمان ها نیازی به استخدام چندین مدیر سیستم نداشته باشند و با استخدام یک مدیر سیستم مسلط به RHEL کار مدیریت CentOS های سازمان را هم به یکباره انجام می دهند و این از نظر هزینه های مالی کاملا به سود سازمان است .

لینوکس CentOS چیست

در خصوص لینوکس توزیع Debian هم قبلا در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران صحبت کرده ایم ، همانطور که می دانید توزیع Debian محبوب ترین توزیع در میان لینوکس های دنیا است ، جالب اینجاست بدانید که در جولای سال 2010 برای اولین بار توزیع CentOS به عنوان محبوب ترین توزیع در میان توزیع های مورد استفاده به عنوان Web Server انتخاب شد که در آن زمان بیش از 30 درصد وب سرورهای دنیا از این سیستم عامل استفاده می کردند ، هر چند که در ژانویه 2012 این عنوان و جایگاه مجددا به توزیع Debian اختصاص یافت اما در نوع خودش جالب بود.

CentOS یکی از محبوب ترین توزیع های لینوکس برای استفاده در سرویس های هاستینگ وب اینترنتی است. با توجه به هماهنگ بودن و سازگاری کامل CentOS و RHEL این سیستم عامل با اکثر نرم افزارهای دنیا سازگاری کامل دارد ، بیشتر کنترل پنل های هاستینگ امروزی از سیستم عامل CentOS به عنوان توزیع لینوکس شماره یک خودشان استفاده می کنند.

از لحاظ معماری فنی توزیع CentOS لینوکس از معماری های x86 ، x64 و i386 پشتیبانی می کند ، امروزه حتی از CentOS از PowerPC نیز پشتیبانی می کند. قبل از اینکه اسم CentOS بر روی این محصول گذاشته شود آن را به عنوان cAos Linux می شناختیم . در ژوئن 2006 شخصی به نام David Parsley که برنامه نویس اصلی سیستم عامل Tao Linux که یکی از Clone های اصلی RHEL بود اعلام کرد که Tao Linux دیگر بازنشسته شده است و شروع به توسعه و برنامه نویسی سیستم عامل CentOS کرد.

کاربران Tao Linux براحتی بعد از ارائه شدن نسخه CentOS با استفاده از بروز رسانی YUM خود را به CentOS بروز رسانی کردند. جالب اینجاست بدانید که دامین اینترنتی CentOS.org که بزرگترین Community این سیستم عامل است توسط فردی به نام Lance Davis قبلا ثبت شده بود و بعدها طی یک قرارداد ، تیم مدیریتی CentOS ای دامین را از Davis خریداری کردند. CentOS از دسکتاپ های KDE و GNOME پشتیبانی می کند و از این سیستم عامل هم به عنوان سرور و هم به عنوان Workstation می توان استفاده کرد.

البته به این نکته نیز توجه کنید که با توجه به اینکه این سیستم عامل از RHEL گرفته شده است ، افرادی که در Community ها به سئوالات و مشکلات پاسخ می دهند معمولا از مهندسین نرم افزار حرفه ای هستند که برای شرکت Red Hat کار می کنند ، البته در کنار این افراد مدیران سیستم و علاقه مندان به سیستم عامل های لینوکس در سراسر دنیا را نیز اضافه کنید تا متوجه شوید که چه اندازه پشتیبانی از سیستم عامل CentOS در دنیا به تمام معنا انجام می شود.

5 روش یادگیری و آموزش شبکه ، امنیت و لینوکس از زبان محمد نصیری

لینوکس چیست؟ به زبان ساده : اولین نکته در آموزش لینوکس این هست که شما بدونید اصلا لینوکس چی هست؟ لینوکس یک سیستم عامل است که از هسته اصلی یا Kernel سیستم عامل دیگری به نام UNIX برداشت شده است . این سیستم عامل اولین بار توسط شخصی به نام لینوس توروالدس ( Linus Torvalds ) در زمانی که وی دانشجوی دانشگاه هلسینکی ( Helsinki ) بود ایجاد شد. اما خوب معمولا مشکل اشخاصی که به تازگی با لینوکس آشنا می شوند این است که واقعا لینوکس چیست ؟

تعریف سیستم عامل لینوکس (Linux) چیست؟

تشریح اینکه واقعا لینوکس چه هست و چه نیست را بگذارید برای مبحثی دیگر ، بنا به دلایل بسیار زیاد سیاسی و فنی اینکه واقعا لینوکس چیست یک مبحث بسیار بسیار طولانی خواهد شد که فعلا در حیطه صحبت های ما نیست . اما این هم درست نیست که فقط بگوییم لینوکس یک سیستم عامل مثل سیستم عامل های دیگر است .

 

خوب ما سیستم عامل های زیادی مثل ویندوز ، Mac OS ، MS-DOS ، Sun Solaris و غیره را داریم و اگر بگوییم لینوکس هم مثل آنهاست تا حدی بی انصافی کرده ایم. لینوکس نه یک برنامه تکی مثل Microsoft Word است و نه یک مجموعه برنامه مثل Microsoft Office ، لینوکس یک رابط بین سخت افزارهای کامپیوتر و برنامه هایی است که بر روی آن اجرا می شوند است .

البته این کاری است که هر سیستم عامل دیگری نیز انجام می دهد اما در ادامه در خصوص ویژگیهای منحصر به فرد لینوکس صحبت خواهیم کرد ، هدف بیشتر استفاده کاربردی از این سیستم عامل است تا بررسی تاریخچه کامل و بحث و جدل های جانبی آن ، پس به ادامه مقاله توجه کنید.

 

تاریخچه لینوکس چیست؟

هر چند که در آموزش لینوکس ، دونستن تاریخچه این سیستم عامل چندان کمکی به شما نمی کنه اما پیشنهاد می کنم کمی با این قسمت ارتباط بگیرید و درکی از نحوه به وجود اومدن لینوکس داشته باشید. زمانیکه لینوس توروالدس در دانشگاه هلسینکی مشغول به تحصیل بود ، از نسخه ای از سیستم عامل UNIX به نام MINIX استفاده می کرد. 

لینوس توروالدس و سایر کاربرانی که با این سیستم عامل یعنی MINIX کار می کردند برای سازنده MINIX که کسی جز آندرواس تنن باوم ( حتما کتاب شبکه های کامپیوتری وی را در دانشگاه مطالعه کرده اید ) نبود درخواست هایی برای اعمال تغییرات بر روی این سیستم عامل و توسعه و بهبود آن ارسال کردند اما تنن باوم این کار را ضروری نمی دانست. همین موضوع باعث شد که لینوس تصمیم بگیرد که سیستم عامل خود را ایجاد کند و آن را به گونه ای طراحی کند که از نظرات و پیشنهادات سایر کاربران برای بهبود آن بصورت دائمی استفاده شود. و این آغازی بر ایده سیستم عامل لینوکس بود.


فلسفه وجود لینوکس چیست؟

البته فلسفه اینکه از کاربران برای نظرت و پیشنهاداتشان سئوال کنید و آنها را در بهبود برنامه های کامپیوتری استفاده کنید کار جدیدی نبود. شخصی به نام ریچارد استالمن که در موسسه فناوری اطلاعات ماساچوست کار می کرد. وی از چنین طراحی به شدت حمایت می کرد و از سال 1970 هم بصورت جدی در نرم افزارهای کامپیوتری از این ایده استفاده می کرد.

این شخص پیشگام مفهومی به نام نرم افزار آزاد یا Free Software در دنیا بود البته در این مفهوم منظور از آزاد یا Free را رایگان بودن برداشت نکنید ، منظور در اینجا هزینه صفر نیست بلکه منظور آزادی نرم افزار است. برای چنین شخصی با چنین ایده ای طبیعی بود که مشکلات زیادی هم در میان بود و ادامه کار را برای وی سخت می کرد ، اما ریچارد دست از کار بر نمی داشت تا اینکه در سال 1984 از دانشگاه MIT بیرون آمد و ایده ای به نام GNU را ارائه کرد.

ایده اصلی GNU در این است که نرم افزارها را بصورت رایگان برای استفاده بنویسید ، توزیع کنید و دستکاری کنید. شش سال بعد لینوس توروالدس نیز همین ایده را پیش گرفت با این تفاوت که وی سیستم عاملی نوشته بود که دارای همین خصوصیات GNU بود یعنی سیستم عاملی که برای استفاده رایگان است ، شما می توانید آن را دستکاری کنید و براحتی و بدون هزینه ای توزیع کنید .

 

هسته یا Kernel لینوکس چیست؟

در اینجا بایستی به این نکته اشاره کنیم که نقطه اصلی و کانون اصلی یک سیستم عامل هسته یا Kernel آن است . بدون اینکه وارد جزئیات این موضوع شویم فقط به یک تعریف ساده در خصوص Kernel بسنده می کنیم ، این Kernel است که به پردازنده کامپیوتر شما که کنترل کامپیوتر را بر عهده دارد می گوید که چه کاری را می خواهید با نرم افزار انجام دهید و نرم افزار باید چه کاری انجام دهد ؟

در صورت عدم وجود Kernel هیچ نرم افزاری نمی تواند کار کند و وجود نرم افزارها نمی تواند باعث کارکرد درست سیستم عامل شود . برای اینکه درک بهتری از مفهوم Kernel داشته باشید با یک مثال عملی و محیط واقعی این مفهوم را در نظر بگیرید. در شهر اهواز یک محله به نام لشگرآباد وجود دارد که فلافل فروشی هایی دارد که در دنیا بی نظیر هستند ، پیشنهاد می کنم حتما سری به این محله بزنید .

با ورود به این خیابان معروف شما می توانید به انتخاب خود به یکی از این فلافل فروشی ها بروید که بصورت کاملا سلف سرویس هستند یعنی اینکه شما براحتی نان باگت را بر می دارید و آن را خالی می کنید و هر چقدر دوست داشتید در آن فلافل ، کاهو، ترشی ، بادمجان ، سیب زمینی ، خیار شور و ... پر می کنید و نوش جان می کنید .حال فرض کنید که اگر در این میان نان باگت وجود نداشته باشد چه اتفاقی می افتد؟

 

تمامی محتویات پراکنده و غیرقابل مدیریت خواهند بود و فلافل بدون نان هم بی معنی است. همین مفهوم برای Kernel هم صادق است ، Kernel همان نان است در فلافل و اگر نباشد نرم افزارها نمی توانند کار کنند و دیگر کنترلی بر روی سخت افزارها و نرم افزارهای موجود وجود نخواهد داشت بر عکس این موضوع هم صادق است ، نان باگت بدون فلافل هم بی معنی است ، پس Kernel هم به نرم افزارها نیازمند است تا بتواند مورد استفاده قرار بگیرد.

 

نظرات سازندگان لینوکس در مورد لینوکس چیست؟

خوب مفهوم نان باگت و فلافل را به خاطر دارید ؟ در سال 1991 اتفاق جالبی رخ داد ، لینوس توروالدس نان باگت داشت اما فلافل نداشت ! از طرفی دیگر ریچارد استالمن فلافل داشت اما نان باگت نداشت ! بله ، با همین مثال ساده شما حتما متوجه شدید که منظور چیست ، در سال 1991 لینوس توروالدس Kernel خود را نوشته بود اما برای آن نرم افزاری ننوشته بود که بتواند با آن کار کند و از طرفی دیگر ریچارد استالمن و پروژه GNU تا دلتان بخواهد نرم افزار و برنامه داشتند اما Kernel برای آنها نداشتند. بهتر است این شرایط را از زبان هر یک از این دو نفر بخوانیم :

  • لینوس توروالدس : متاسفانه وجود Kernel به تنهایی راه به جایی نخواهد برد ، برای اینکه یک سیستم بتواند کار کند نیاز به shell ، Compiler ، Library و خیلی چیزهای دیگر داریم.
  • ریچارد استالمن : قلب GNU هنوز برای استفاده های تجاری و تولیدی آماده نیست. خوشبختانه یک Kernel دیگر وجود دارد که به آن لینوکس می گویند . بنابراین با ترکیب کردن نرم افزارهای ضروری که توسط GNU در کمبریج و ماساچوست تولید می شوند و یک Kernel که توسط لینوس توروالدس از هلسینکی نوشته شده است لینوکس متولد شد. به دلیل فاصله مکانی که بین Kernel ای که توسط لینوس نوشته شده بود و برنامه های GNU ، راهکار اتصال اینها صرفا بستر اینترنت بود ، ما می توانیم بگوییم که سیستم عامل لینوکس در اینترنت زندگی پیدا کرد و به وجود آمد. اینترنت بستری را فراهم می کند که تمامی برنامه نویس های دنیا بتوانند بر روی این پروژه کار کنند و همین باعث شده است که لینوکس به شکل امروزی خود در بیاید.

لینوکس و گنو (GNU) چگونه ترکیب شدند یا گنو لینوکس چیست؟

در اواخر سال 1991 لینوس توروالدس Kernel خود را با استفاده از چندین برنامه ای که توسط پروژه GNU ایجاد شده بودند ترکیب کرد و این ترکیب زمینه ای ایجاد کرد که بتواند کاری که بر روی این سیستم عامل جدید انجام داده بود را به دیگران نمایش دهد. اولین نفراتی که برای نمایش اولین نسخه Linux دعوت شده بودند می دانستند که لینوس قصد دارد چیز جدیدی به آنها نمایش دهد ، در این نقطه از کار لینوس به کسانی نیاز داشت تا وی را در پروژه خود کمک کنند .چپ

 

لینوس در سال 1991 این حرف را زد : ببینید چه پروژه جالبی است ؟ تصور کنید که سیستم عاملی دارید که خودتان می توانید بر اساس نیازهایتان آن را تغییر دهید ! این حرف می تواند برای شمایی که در حال خواندن این متن هستید هم گفته شود.مردمی از سراسر دنیا تصمیم گرفتند وی را در پروژه ای که ایجاد کرده بود کمک کنند. البته در آن زمان صرفا کسانی که برنامه نویس های قدرتمند کامپیوتر بودند و دانش بسیاری در این زمینه داشتند می توانستند برای نسخه اولیه لینوکس برنامه نویسی کنند. این عده شروع کردند به ارائه کردن کمک هایی که لینوس نیاز داشت.

با گذشت زمان ، همینطور نسخه های بالا و بالاتری از لینوکس ارائه می شد ، عده ای نرم افزارهایی می نوشتند که ویژه این سیستم عامل بود و فقط و فقط بصورت اختصاصی بر روی لینوکس اجرا می شد. برنامه نویس ها شروع به نوشتن Driver ها برای کارت گرافیک ، کارت صدا و سایر سخت افزارهایی کردند که این سیستم عامل بر روی آن وجود داشت. با این وجود در اوایل دهه 1990 لینوکس نتوانست از حوزه GURU فراتر برود. GURU یک اصطلاح است که یعنی اینکه هر کسی با حداقل دانش فنی بتواند لینوکس یا نرم افزارهای مرتبط با آن را نصب کند. در آن زمان شما می بایستی حتما دانش لازم در حوزه تخصصی کامپیوتر را داشته باشید تا بتوانید سیستم عامل لینوکس را نصب کنید.

دلیل محبوبیت زیاد لینوکس چیست؟

در آن زمان سایر شرکت هایی که در زمینه تولید سیستم عامل فعالیت می کردند محصول خود را در قالب یک عدد CD یا مجموعه ای از فلاپی دیسک ها در اختیار مشتریان خود قرار می داند و در کنار آن هم یک راهنمای نصب کوچک قرار می دادند ، مشتری با استفاده از این راهنما و CD که در اختیار داشت براحتی سیستم عامل خود را در کمتر از یک ساعت بر روی PC خود نصب و راه اندازی می کرد.

در این روش تنها دانشی که برای کاربر نیاز بود ، دانش خواندن بود. این شرکت ها از بدون تشکیل چنین ذهنیتی که کاربری سیستم عامل بایستی ساده باشد را در سر داشتند اما لینوس توروالدس چنین ذهنیتی را در زمان ایجاد Linux نداشت .در واقع Linux برای توروالدس یک تفریح و سرگرمی بود .

بعد ها ، شرکت های متعدد از نسخه Red Hat لینوکس خوششان آمد و متوجه شدند که می توانند از لینوکس به عنوان یک سیستم عامل مانند سایر سیستم عامل های موجود در بازار استفاده کنند. آنها کاری کردند که با استفاده از یک سری دستورهای خاص و بر اساس یک سری راهنماهای ساده کاربران بتوانند Red Hat را براحتی مثل سایر سیستم عامل ها بر روی سیستم نصب کنند و در این کار موفق شدند.لینوکس هیچوقت نتوانست یک GURU کامل شود و این به دلیل ماهیت اصلی آن بود ، کاربر باید بتواند سیستم عامل را براحتی مورد تغییر قرار دهد.

جایگاه امروزی لینوکس چیست؟

امروزه در بیشتر نقاط دنیا از لینوکس به عنوان یک سیستم عامل قابل اعتماد و انعطاف پذیر یاد می شود و استفاده از این سیستم عامل بسیار معمول شده است به ویژه اینکه سیستم عامل لینوکس به عنوان یک سرور رایگان می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و به همین دلیل یکی از محبوب ترین سیستم عامل های شبکه امروزی به حساب می آید. وقتی شما از وب سرور لینوکس استفاده می کنید ، می توان به جرات گفت که Downtime شما به حداقل خواهد رسید ، من خودم علاقه زیادی به سیستم عامل های مایکروسافت دارم

اما بر خلاف سرویس های مایکروسافتی که با انجام هر تغییری شما بایستی یک بار سیستم عامل را Reboot کنید بعضا وب سرورهای لینوکسی وجود دارند که سالها بدون نیاز به انجام کوچکترین تغییری می توانند بدون وقفه فعالیت کنند و فقط در زمان هایی که نیاز به انجام برخی تعمیرات روزمره می باشد کمی Downtime داشته باشند.

یکی دیگر از دلایلی که عنوان شد و باعث گسترش هرچه بیشتر استفاده از سیستم عامل لینوکس در شبکه های کامپیوتری شد ، رایگان بودن و صرفه اقتصادی موجود در آن بود. شما همان لینوکسی را که در خانه و بر روی PC نصب می کنید را می توانید در شبکه و در قالب یک سرور سازمانی مورد استفاده قرار بدهید و هزینه ای که بابت بسته های نرم افزاری آن پرداخت می کنید می تواند با یکدیگر برابر باشد.

پس نکته در اینجاست که لینوکس دارای قابلیت اعتماد بالا و هزینه بسیار پایین است. خوب اگر تا اینجای مطلب را با ما بوده اید ، قطعا عزم خود را جزم کرده اید که لینوکس را یاد بگیرید. هر تجربه قبلی که در استفاده از لینوکس تا کنون داشته اید باعث می شود که در این راه به ایده های جدید و جالب تری دست پیدا کنید و تعداد راهکارهایی که برای حل مشکلات خود با استفاده از این سیستم عامل پیدا می کنید بسیار بیشتر خواهد شد.

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم ، Linux جزوی از خانواده سیستم عامل های UNIX است . UNIX بصورت ویژه برای استفاده حرفه ای ها طراحی شده است .شما در همین حین که این دوره آموزشی را با ما جلو می روید تا حدودی با مفاهیم UNIX نیز آشنا خواهید شد اما این بدین معنا نیست که سیستم عامل لینوکس یک سیستم عامل صرفا برای حرفه ای ها است  بلکه بیشتر نسخه های جدیدی که از لینوکس منتشر می شود تا جایی که ممکن است طوری طراحی می شود که کاربر پسند باشند و کاربران عادی نیز بتوانند از آنها براحتی استفاده کنند .

خوب تا اینجا با مبانی لینوکس و چیستی آن آشنا شدید و متوجه شدید که چقدر این سیستم عامل می توان قدرتمند باشد ، از این به بعد و در مقالات بعدی به سراغ این خواهیم رفت که چگونه از این سیستم عامل استفاده کنیم ، در قدم اول نصب این سیستم عامل را با هم یاد خواهیم گرفت ، امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

لینوکس یک سیستم عامل است و سیستم عامل به معنی این است که مجموعه ای از برنامه ها هستند که با سخت افزار کامپیوتر ارتباط برقرار می کنند و بعضا پیش زمینه اجرا نرم افزارهای دیگری می شوند. یک سیستم عامل شامل برنامه های بنیادی می باشد که برای اجرای دستورالعمل های کاربران و برقراری ارتباط با کاربران مورد نیاز هستند ، برای مثال برای خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی هارد دیسک ، پرینتر و حتی Tape ، مدیریت حافظه و حتی اجرای سایر نرم افزارها این برنامه های بنیادی مورد نیاز هستند. مهمترین قسمت یک سیستم عامل هسته یا Kernel آن سیستم عامل است.

 

در یک سیستم GNU//Linux در واقع Linux سیستم عامل ما و در نقش هسته یا Kernel فعالیت می کند. اما باقی اجزای این سیستم شامل برنامه های متنوعی می باشد که اکثر آنها تحت لیسانس یا تابع قوانین GNU هستند که ما از این به بعد آن را با عنوان پروژه GNU می شناسیم . اما چرا ما همیشه با عنوان GNU//Linux این پروژه را نام می بریم ؟ دلیل این موضوع این است که سیستم عامل لینوکس بدون داشتن نرم افزارهایی که توسط پروژه GNU ایجاد شده اند تقریبا هیچ کار خاصی نمی تواند انجام دهد بنابراین ما همیشه Linux را در کنار پروژه GNU قرار می دهیم تا با همدیگر یک مجموعه کامل را تشکیل دهند.

به نظر من و خیلی از دوستان دیگر بهتر است وقتی اسم لینوکس را می بریم آن را به شکل گنو لینوکس عنوان کنیم. فرض کنید سیستم عامل ویندوز را نصب کرده اید و هیچ نرم افزار جانبی بر روی آن نصب نشده است ، حتی مجموعه Notepad ، Paint ، Media Player و ... را در این سیستم عامل ندارید ! این دقیقا شرایطی است که شما زمانیکه لینوکس را بصورت خام نصب می کنید برای شما به وجود می آید اما GNU یعنی اضافه شدن Office ، Photoshop ، Outlook و ... به سیستم عامل خام ... البته مثال را با لینوکس جلو ببریم بهتر است و فقط برای مثال ویندوز را گفتیم که تصویر بهتری از موضوع داشته باشید.

قبلا در مقاله ای در خصوص تاریخچه به وجود آمدن سیستم عامل لینوکس در انجمن لینوکس و سیستم های متن باز مقاله ای نوشته ام و همچنین مقاله ای در خصوص مقایسه سیستم عامل لینوکس و یونیکس نیز به تازگی نوشته ام تا درک بهتری از تفاوت این دو سیستم عامل داشته باشید اما بصورت کلی سیستم عامل لینوکس برگرفته ای از سیستم عامل یونیکس است. از بدو به وجود آمدن سیستم عامل لینوکس ، این سیستم عامل بصورت Multi-Tasking و Multi User طراحی و پیاده سازی شد.

همین موضوع باعث شد سیستم عامل لینوکس با سایر سیستم عامل های موجود تفاوت های واضحی داشته باشد. اما نکته جالب در خصوص لینوکس که تصورش کمی سخت به نظر می رسید این بود ( و البته هست ) که لینوکس در مقایسه با سایر سیستم عامل های موجود در دنیا ، دارای مالک خاصی نبود و هیچ شرکت یا سازمان خاصی مالکیت آن را بر عهده نداشته و ندارد. بیشتر برنامه نویسی هایی که برای این سیستم عامل انجام می شود توسط برنامه نویس های داوطلب و علاقه مند انجام می شود.

 

منظور از توزیع در لینوکس چیست؟

نسخه های متعدد و متفاوتی از لینوکس وجود داردهمانطور که قبلا هم اشاره شد هسته این سیستم عامل را می توان به دلخواه تغییر داد و دستکاری کرد و به همین دلیل هر کس یا هر شرکتی می تواند نسخه لینوکس مخصوص به خود را توزیع و روانه بازار کند به هر یک از از این نسخه های متفاوت یک توزیع یا Distribution از لینوکس گفته می شود.

بر خلاف سایر سیستم عامل هایی که در بازار هستند و توسط یک شرکت کنترل ، توزیع و مدیریت می شوند هسته لینوکس بصورت متمرکز مدیریت نشده است و استفاده و تغییر دادن آن نیز آزاد است. برخی از سازمان ها برنامه نویسانی دارند که لینوکس را برای سازمان خود بصورت خاص تغییر می دهند و این نسخه صرفا در اختیار همان سازمان قرار دارد توجه کنید که به این محصول توزیع یا Distribution گفته نمی شود ، یکی از ملاک هایی که ما می توانیم به یک محصول Distribution بگوییم این است که محصول بصورت عمومی و رایگان ارائه شود.

معمولا توزیع ها برای استفاده در موارد خاص و به دلایل خاص ایجاد می شوند و برای برطرف کردن یک نیاز طراحی می شوند. نسخه های متعددی از لینوکس وجود دارد که برای مثال بصورت ویژه برای نصب بر روی سرور ها و ارائه سرویس هایی با حجم کاری بالای وب به کار می روند ، این نسخه برای پردازش ترافیک های سنگین وب طراحی می شود. برخی از این نسخه ها کاربردهای شبکه ای دارند و در جایی استفاده می شوند که امنیت یک اولویت به حساب می آید. در واقع لینوکس امروزه به عنوان هسته اصلی بسیاری از فایروال های پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد! جالب اینجاست که نسخه هایی از لینوکس وجود دارند

 

که می توان آنها را بر روی یک سیستم عامل دیگر مثل ویندوز نصب کرد و کاربران ویندوز می توانند بصورت همزمان از لینوکس و ویندوز استفاده کنند.در این میان نسخه هایی از لینوکس نیز وجود دارد که بر روی کامپیوترهای Macintosh نصب می شوند. همچنین یکی دیگر از محل هایی که لینوکس بسیار به چشم می آید در Device ها یا تجهیزات شبکه است . برای مثال در Router ها ، Switch ها ، سیستم های تلفن ، گوشی های هوشمند، سیستم های GPS و چیزهایی شبیه به آن ، این لینوکس است که هسته اصلی تمامی آنها را ایجاد کرده است.

حتی نامگذاری هایی که برای انواع توزیع های لینوکس وجود دارند نیز بسیار متنوع و در برخی اوقات بامزه هستند مثلا نسخه لینوکسی به نام SAMURAI وجود دارد. توزیع هایی از لینوکس نیز وجود دارند که بصورت ویژه برای استفاده در PC ها طراحی شده اند و مورد استفاده قرار می گیرند.

محبوب ترین و پرکاربردترین توزیع لینوکس چیست؟

انتخاب توزیع لینوکس یک چیز کاملا سلیقه ای است. این انتخاب کاملا بستگی به این دارد که شما از لینوکس چه انتظاراتی دارید ، و در جواب به این سئوال یک جمله می توان گفت ، بستگی دارد .برای اینکه بتوانید یک نسخه متناسب با نیاز خود انتخاب کنید بایستی سئوالات زیر را ابتدا از خود بپرسید و بر حسب آن توزیع لینوکس مورد نظرتان را را انتخاب کنید :

  1. آیا پایه و اساس کد توزیع مورد نظر قابل اتکا و اعتماد است ؟
  2. آیا مرتبا مورد تغییر واقع می شود؟
  3. آیا بروزرسانی بسته های نرم افزاری آن راحت است ؟ ( مثلا قابلیت های apt-get در Debian و Yum در Red Hat)
  4. آیا بروز رسانی آن از یک نسخه به نسخه بالاتر راحت است ؟
  5. آیا برنامه نویس های زیادی برای آن نرم افزار تولید کرده اند ؟

فراموش نکنید که هیچ نسخه بهترینی در لینوکس وجود ندارد . برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید : شما وقتی که به کوهنوردی می روید ، کفش کوهنوردی ، کوله ، لباس بادگیر و ضد آب می پوشید وقتی برای یک مهمانی دعوت می شوید کت و شلوار و کفش رسمی می پوشید و وقتی هم که به ورزش می روید لباس گرمکن و کفش ورزشی به پا می کنید و در نهایت برای انجام کارهای روزمره خودتان هم لباس مخصوص خود را دارید .

این دقیقا چیزی است که در لینوکس مشاهده می کنید ، اینکه چه نسخه ای از لینوکس جوابگوی کار شما است کاملا به این بستگی دارد که شما از لینوکس چه انتظاری دارید و در کجا می خواهید از لینوکس استفاده کنید ؟ لینوکس برای هر محیطی یک محصول ویژه آن دارد.اکثر کاربران لینوکس ترجیح می دهند که از نسخه های شناخته شده لینوکس استفاده کنند. این نسخه ها معمولا دارای پشتوانه قویتری نسبت به تیم های پشتیبانی سایر توزیع های لینوکس هستند. یکی از دلایلی که از سیستم عامل های مایکروسافت بیشتر استفاده می شود این است که یک شرکت قوی پشتیبان دارد و این یک معیار مهم برای انتخاب یک سیستم عامل می باشد.

همیشه بین این سیستم عامل ها و طرفداران آن ها حرف و حدیث های زیادی وجود دارد اما معمولا بیشترین تخریب در این میان را شرکت مایکروسافت انجام می دهد و سعی بر این دارد که به مردم القا کند که سیستم عامل لینوکس ، سیستم عامل قابل اعتمادی نیست و شما نیازی به این سیستم عامل ندارید.

اما من در اینجا نه از ویندوز دفاع می کنم و نه از لینوکس اما اعتقاد دارم که قطعا لینوکس می تواند تمامی نیازهای کاربری و سروری یک سازمان را بصورت کامل برطرف کند. در ادامه به معرفی نسخه های محبوب و قابل اتکای لینوکس می پردازیم که بر حسب نوع استفاده طبقه بندی شده اند :

  1. لینوکس فدورا چیست؟ محبوبیت در حوزه دسکتاپ لینوکس
  2. لینوکس اوبونتو چیست؟ محبوبیت در زمینه دسکتاپ
  3. لینوکس مینت چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه دسکتاپ
  4. لینوکس ردهت چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه سرور
  5. لینوکس دبین چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه سرور
  6. لینوکس اوپن سوزه چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه سرور
  7. لینوکس اسلک ویر چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه سرور
  8. لینوکس سنت اوس چیست؟ محبوبیت بیشتر در زمینه سرور
  9. توزیع VMWare ( محبوبیت بیشتر در زمینه مجازی سازی )
  10. لینوکس Xen چیست؟ محبوبیت در زمینه سرور و مجازی سازی

قطعا چه در این مقاله و چه در مقالات دیگر نمی توانیم تمامی توزیع های مختلف لینوکس را مورد بررسی قرار بدهیم با توجه به اینکه قصد داریم سری مقالات خود را بر اساس یک توزیع شناخته شده پیش ببریم بنابراین در این سری مقالات صرفا از یک نسخه استاندارد از لینوکس استفاده خواهیم کرد که براحتی بتوان آن را بر روی PC نصب کرد. چندین توزیع شناخته شده و مشهور در زمینه سیستم عامل های Desktop لینوکس وجود دارند. قطعا راجع به این نسخه های شناخته شده اطلاعاتی دارید

 و در قسمت قبلی نیز معروف ترین های آنها را معرفی کردیم ، در واقع هر یک از اسامی که در بالا در زمینه سیستم عامل لینوکس گفته شد بر اساس نام شرکت یا سازمانی است که این توزیع را تولید کرده است . برای مثال Red Hat یک شرکت است. همانطور که گفته شد توزیع های لینوکس بسیار گسترده اند و حتی لینوکس هایی وجود دارند که بر اساس منطقه یا زبان یا کشور خاصی بومی سازی شده اند

حتی در ایران نیز ما نسخه های بومی سازی شده از همین لینوکس را داریم که بعضا برخی اوقات از آنها به عنوان سیستم عامل ملی نیز نام برده می شود در پایین لیستی از نسخه های لینوکسی که به زبان پارسی بومی سازی شده اند را به همراه توضیحات مختصری می توانید مشاهده کنید :

  1.  آریوس لینوکس یا Arios : آریوس از دو کلمه آریو و OS تشکیل شده‌است و آریوس را می‌توان سیستم عامل آریایی و یا سیستم‌ عاملی از ایران ترجمه کرد. آریوس یک بسته‌بندی مجدد (remix) از توزیع اوبونتو است. برنامه‌های اضافی، تقویم خورشیدی، قلمهای پارسی و اشعار شاعران ایرانی از جمله امکاناتی است که به آریوس اضافه می‌شود. آریوس تلاش می‌کند برنامه‌های نوشته شده به دست برنامه‌نویسان ایرانی را ترویج نماید. ( به نقل از ویکیپدیا فارسی )

  2. پارسیدورا Parsidora : پارسیدورا یک سیستم عامل بر پایه گنو/لینوکس است که شامل مجموعه ای از آخرین نرم افزارهای آزاد و منبع باز می باشد. پارسیدورا نسخه ترکیبی و منبعث شده از فدورا است. این توزیع کاملا سازگار با فدورا است. در این توزیع سعی شده است که نیاز های کاربران فارسی زبان و ایرانیان به طور مناسبی پاسخ داده شود. پارسیدورا همیشه برای هر کسی برای هر استفاده, ویرایش و پخش آزاد است. ( به نقل از وب سایت پارسیدورا)

  3. پارسیکس Parsix : نام یک توزیع زنده از گنولینوکس است که برگرفته از گنولینوکس کانوتیکس و مبتنی بر دبیان می‌باشد و از میزکار کامل گنوم به عنوان میزکار پیش‌گزیده استفاده شده‌است و کلیه بسته‌های نرم‌افزاری لازم برای یک توزیع مخصوص میزکار را داراست.علاوه بر زبان‌های متعدد، پارسیکس به‌طور پیش‌گزیده از صفحه کلید فارسی پشتیبانی کرده و می‌توانید در آن فارسی تایپ نمایید.پارسیکس را می‌توانید بر روی دیسک سخت خود نصب کرده و از آن به عنوان سیستم‌عامل کامپیوتر خود استفاده کنید. پارسیکس گنو/لینوکس ابتدا برای کاربران فارسی زبان طراحی شده‌بود ولی در حال حاضر دارای جامعه کاربری فعال از سرتاسر جهان می‌باشد. ( به نقل از ویکیپدیا فارسی)

  4. لینوکس شریف : نام توزیعی دو زبانه (فارسیانگلیسی) از لینوکس است که بر پایهٔ گنولینوکس بنا شده‌است. این توزیع که در شرکت فارسی‌وب شریف با توجه به نیازهای بومی کاربران ایرانی و فارسی‌زبان تهیه شده، پس از طی مراحل آزمون نسخه‌های آزمایشی، در ۷ خرداد ۱۳۸۵ به طور رسمی در دانشگاه صنعتی شریف معرفی شد. نسخهٔ ۲ این توزیع بر پایهٔ فدورا کر ۴ بنا شده است که بنا به استانداردهای امروزین، نسخه‌ای بسیار قدیمی به حساب می‌آید. استفاده از ابزارهای قدیمی چون فایرفاکس ۱، کرنل ۲.۶.۱۶ و اپن آفیس دو ، آن را برای استفاده امروزی غیرکارامد می‌سازد.در این توزیع از محیط رومیزی گنوم که ۷۶٫۴۸ درصد آن به فارسی ترجمه شده، استفاده می‌شود. ( به نقل از ویکیپدیا فارسی )

  5. سیستم عامل گیکس : سیستم عامل گیکس (Gix OS) توسط تعدادی از کاربران گیلانی و بر پایه سیستم عامل دبیان و با متد لینوکس از پایه ساخته شده است. گیکس از ترکیب سه واژه انگلیسی linux,Guilan و Geek تشکیل شده است.در تاریخ 13 مهر 1391 نسخه 9 سیستم عامل گیکس از سوی گروه کاربران گنولینوکس گیلان به طور رسمی جهت تست و استفاده گسترش دهندگان با اسم رمز وارش (به معنای: باران)در همایش اولین انتشار این سیستم عامل، در شهر رشت منتشر شد. همزمان با انتشار این سیستم عامل وبگاه آن به نشانی GixOs.ir جهت معرفی، رفع باگ، پشتیبانی و ... در دسترس کاربران قرار گرفت.سیستم عامل گیکس با ویژگی های همچون نصاب فارسی، مستندات آموزشی فارسی چند رسانه ای، استفاده از برنامه های کاربردی گنولینوکس، قلم های فارسی، تقویم فارسی، لغت نامه و ... منتشر شده است که در بین خیل عظیم نسخه های موجود برخی از ویژگی های معرفی شده، منحصر به فرد می باشد. ( به نقل از ویکیپدیا فارسی )

  6. جبیر او اس Jabir OS : سیستم عامل جبیر یا جبیر او اس گنو/لینوکس یک توزیع ساده و کارامد مبتنی بر اوبونتو بوده و توسط تیمی از نوجوانان توسعه می یابد. ( به نقل از ویکیپدیا)

  7. زمین Xamin : زمین، یک سیستم عامل خاص کارساز برپایه توزیع بالادست دبیان است که با توجه به نیازهای بومی و یا خاص مراکز مختلف، بومی سازی شده است. این سیستم عامل کاملا آزاد و متن باز است و به شکل آزاد و متن باز توسعه داده خواهدشد. ( به نقل از وب سایت زمین ) شما می توانید لیستی از کلیه توزیع های عمومی لینوکس را از طریق وب سایت www.distrowatch.com مشاهده کنید.

منظور از FSF و GNU در لینوکس چیست؟

اما چیزی که ما امروزه به عنوان پروژه GNU می شناسیم از سال 1983 توسط شخصی به نام ریچارد استالمن با معرفی یک سیستم عامل رایگان به نام GNU شروع شد که یک سیستم عامل شبیه به Unix بود. بعدها چیزی که امروزه ما به عنوان GNU//Linux می شناسیم در سال 1984 معرفی شد و تقریبا یکسال بعد از معرفی GNU بود که این دو چیز با هم یکپارچه شدند.

پروژه GNU در حقیقت پروژه ای است که در آن نرم افزارهای رایگان برای سیستم عامل های رایگانی مثل لینوکس طراحی و تولید می شود و بصورت کاملا رایگان برای استفاده عموم قرار می گیرند.اگر نرم افزاری توسط لیسانس یا با استفاده از نام پروژه GNU تولید شود به این معناست که شما می توانید سورس کدهای این نرم افزار را بصورت رایگان دریافت کنید ، تغییرات دلخواه خود را بر روی آن انجام دهید و یا حتی کدهای آن را بصورت دلخواه تغییر دهید.

 

در حال حاضر برنامه نویس ها ، شرکت ها و حتی ارگان های زیادی بر روی پروژه لینوکس کار می کنند اما در حال حاضر فقط یک محل است که بر روی پروژه GNU بصورت متمرکز کار می کند و ما آن را به عنوان Free Software Foundation یا FSF می شناسیم ، این بنیاد بیشتری ابزارهای موجود در لینوکسی که در حال حاضر استفاده می کنیم را تولید و پشتیبانی می کند ، فراموش نکنید که لینوکسی که استفاده می کنیم بدون FSF به مشکلات زیادی می خورد و به همین دلیل است که FSF باعث پیشرفت و گسترش لینوکس شده است و فلسفه لینوکس که سیستم عامل سورس باز در کنار نرم افزار سورس باز است با این بنیاد کامل می شود.

اولین هسته لینوکس در سال 1991 توسط یک فارق التحصیل دانشگاهی رشته کامپیوتر به نام لینوس توروالدز ایجاد شد و فقط یک هسته سیستم عامل بدون نرم افزار بود ، هدف اصلی لینوس توروالدز ارائه کردن یک سیستم عامل رایگان و قابل تغییر بود اما برای این سیستم عامل نرم افزار نیز لازم بود و در آن زمان نرم افزار رایگان چندان عمومیت نداشت و در همین موقع بود که او با ریچارد استالمن همکار شد ، این شروع پروژه GNU//Linux بود ، یعنی سیستم عامل رایگان در کنار نرم افزار رایگان قرار گرفت.

بنیاد نرم افزارهای رایگان یا همان Free Software Foundation در سال 1985 شروع به کار کرد. FSF به کاربران این اجازه را می داد که بتوانند نرم افزارهای کامپیوتری را بصورت رایگان استفاده کنند ، کپی کنند ، تغییر دهند و در نهایت توزیع کنند. FSF به شدت باعث ترویج داده شدن فرهنگ تولید و توسعه نرم افزارهای رایگان و آزاد متن که در اصطلاح Open Source گفته می شوند شد و امروزه شاهد این هستیم که بیشتر نرم افزارهایی که برای لینوکس نوشته می شوند از طریق این بنیاد و تحت پروژه GNU//Linux معرفی می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص FSF و GNU می توانید به وب سایت های www.gnu.org و www.fsf.org مراجعه کنید.

واژه Free یا آزاد در Free Software یا نرم افزار آزاد در حقیقت به معنی اختیار است نه قیمت ، شاید اگر بخواهیم واژه آزاد متن را استفاده کنیم بهترین مثال برای درک آن سخنرانی آزاد است که شما اختیار دارید راجع به هر چیزی که دوست دارید صحبت کنید. Free در واژه Free Software در واقع به این معنی است که شما در اجرا کردن ، کپی کردن ، توزیع کردن ، تغییر دادن و توسعه دادن یک نرم افزار اختیار کامل دارید. البته بد نیست نگاهی به مقاله خودم به نام تفاوت بین Freeware و Open Source بیندازید تا تفاوت این دو مفهوم را نیز بهتر درک کنید ، در هر صورت آزادی نرم افزار یا Free Software به چهار نوع آزادی و اختیار در حوزه تولید نرم افزار اشاره می کند که به ترتیب زیر هستند :

  • آزادی شماره 0 : آزادی و اختیار کامل در اجرای نرم افزار با هر هدفی ( حتی اهداف مخرب )
  • آزادی شماره 1 : آزادی و اختیار کامل در خصوص مطالعه در خصوص نحوه اجرای یک نرم افزار و تغییر دادن آن بر اساس نیاز خود ، طبیعی است که برای داشتن آزادی شماره 1 در این بنیاد دسترسی به سورس کدهای نرم افزار یک پیش شرط است.
  • آزادی شماره 2 : آزادی و اختیار کامل برای توزیع کپی های نرم افزار برای دیگران
  • آزادی شماره 3 : آزادی و اختیار کامل برای توسعه نرم افزار و ارائه کردن نسخه تغییر یافته نرم افزار برای عموم ، طبیعی است برای این موضوع نیز داشتن دسترسی کامل به سورس کدهای نرم افزار یک پیش شرط است

تا اینجا فکر می کنم تا حدودی مفهوم GNU را درک کرده باشید ، امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد ، بحث در این خصوص بسیار زیاد است و دوستان زیادی هستند که تجریبات و اطلاعات بسیار مفیدی در این خصوص دارند ، امیدوارم بتوانیم ما نیز مانند پروژه GNU یک پروژه ایرانی GNU در توسینسو  در آینده ایجاد کنیم ، خوشحال می شویم در ادامه از نظرات شما عزیزان استفاده کنیم.

  •  

 

5 روش یادگیری و آموزش شبکه ، امنیت و لینوکس از زبان محمد نصیری

شبکه ، لینوکس و امنیت را چگونه یاد بگیریم؟ یکی از سوالاتی که بصورت متداول در حوزه آموزش شبکه و فناوری اطلاعات از من سوال می شود همین موضوع است که استاد ، ما مسیر راه آموزش شبکه و نقشه راه آن را با توجه به مقاله شبکه را از کجا شروع کنیم ، شروع کرده ایم. اما مشکل اصلی در یادگیری ، به خاطر سپردن و تمرین کردن این مفاهیم است . مرتب مفاهیم از ذهن ما خارج می شود و فراموش می کنیم.

چگونه بهتر یاد بگیریم؟ چگونه فراموش نکنیم و ... امروز من ، محمد نصیری ، بنیانگذار وب سایت توسینسو و انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران به شما نکاتی را می گویم که بتوانید براحتی هر چیزی در حوزه آموزش تخصصی شبکه و امنیت و لینوکس و ... را به صورت دائمی یاد بگیرید و کمتر چیزی از ذهنتان خارج شود ، تکنیک های یادگیری که در ادامه به شما می گویم ، نتیجه دو دهه فعالیت من در این حوزه است و کاملا تجربی است . پس تا انتهای این مقاله از وب سایت توسینسو با ما باشید.

حتما نوت برداری کنید

نوت برداری مهمترین رکن در یادگیری در حوزه آیتی است. شما باید هر چیزی که یاد میگیرید را بصورت خلاصه برای خودتان بنویسید. فراموش نکنید که نوت برداری باید کاملا خلاصه باشد و اصلا قرار نیست خیلی جامع و کامل نوشته شود. به شکلی بنویسید که ساختار یادگیری شما مثل جستجو در کلیدواژه های گوگل باشد. کلیدواژه ها را با حداقل توضیحات و به شکلی که خودتان متوجه مفهوم کلیدواژه شوید بنویسید تا بهتر به خاطرتان سپرده شود. برای مثال :

  • کاربرد لایه ها : لایه چهار : انتقال داده و پروتکل های انتقال : TCP و UDP

 زیبا نوت برداری کنید

من به شخصه یکی از زیباترین دفترچه های نوت برداری را تهیه می کنم . یک دفتر سایز A4 پاپکو که به شکلی بسیار زیبا نوت برداری را در آن انجام می دهم. فکر می کنم حداقل در نوت برداری های من 4 رنگ خودکار وجود دارد که برای هر رنگی تعریفی وجود دارد. اگر از روی ویدیویی مشغول به یادگیری باشم ویدیو را قطع می کنم و چیزی که یاد گرفتم را بلافاصله نوت برداری می کنم.

چگونه بهتر یاد بگیریم

هیچوقت بصورت کامل ابتدا ویدیوها را نگاه نمی کنم ، همیشه بخش بخش ، قطعه قطعه نوت برداری می کنم. سعی کنید از نوشته هایتان دفترچه ای زیبا درست کنید. جزوه ننویسید شما قرار نیست امتحان بدهید. سعی کنید چیزهایی که درک می کنید را بنویسید. یعنی مفهومی که از ویدیو برداشت می کنید را یاد داشت کنید نه چیزی که در آن عینا گفته می شود . برای مثال :

  • حواست باشه ما سویچ لایه چهار تخصصی نداریم ، در واقع یه نوع سویچ لایه سه با قابلیت های خاص در لایه چهار هست که باعث میشه بتونید مدیریت Session داشته باشید

به دیگران آموزش بدهید

من به عنوان بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو به جرات اعلام می کنم که مهمترین رکن در یادگیری ، یاد دادن است. وقتی شما چیزی را برای کسی توضیح می دهید به شدت در حافظه بلند مدت شما ماندگار می شود  و این یکی از لذت بخش ترین انواع یادگیری است.

چگونه بهتر یاد بگیریم

ویدیو تولید کنید ، کانال تلگرام بسازید ، صفحه اینستاگرام و .. داشته باشید و بدون توجه به تعداد مخاطب به دیگران آموزش بدهید. این باعث ماندگاری مطالب در ذهن شما می شود.

به سوالات دیگران پاسخ بدهید

فعالیت کردن در تالارهای گفتمان یا همان فروم های تخصصی می تواند به شدت دید شما را نسبت به مسائل و مشکلات بازار کار و محیط های واقعی بالا ببرد. قطعا کسیکه در محیط واقعی دچار مشکل شده است و آن را در محیط تالار گفتمان مطرح می کند یعنی شما را با چالشی برای حل مسئله مواجه کرده است.

چگونه بهتر یاد بگیریم

شما با جستجو کردن و تلاش برای حل مشکل آن فرد باعث می شوید در ذهنتان راهکاری جدید ثبت شود و مشکل و راهکار همزمان در ذهن شما هک شود. سوال بپرسید و حتی به سوال خودتان بعد از پیدا کردن راهکار حل مشکل پاسخ بدهید. نتیجه فوق العاده ای میگیرید. یکی از دلیل های پیشرفت من در حوزه شبکه ، امنیت و لینوکس قطعا وجود تالار گفتمان تخصصی توسینسو در این حوزه بوده است.

در مصاحبه ها شرکت کنید

مصاحبه به شدت در توسعه فردی شما و کمک به یادگیری و درک نیاز بازار کار کمک می کند. حتی اگر به موضوعی به قدر کافی مسلط نیستید ، ریسک کنید و درخواست مصاحبه به شرکت های مختلف بدهید . این باعث می شود شما جسارت بیشتری برای مصاحبه های بعدی داشته باشید و از مسائل بازار کار به خوبی آگاه شوید.

چگونه بهتر یاد بگیریم

از طرفی سوالاتی که در مصاحبه انجام می شود بیشتر مربوط به مرسوم ترین و مهمترین تکنولوژی هایی است که شما در حال مطالعه آن هستید و به شما کمک می کند که بر روی مباحث مهمتر انرژی بگذارید و مسائل کم اهمیت را از قسمت آموزش و یادگیری خود کمرنگ کنید.

چگونه بهتر یاد بگیریم

لابراتوار برای هر کاری طراحی کنید

برای یادگیری و آموزش لینوکس و شبکه و امنیت شما هیچ نیازی به خرید تجهیزات ندارید. شما با استفاده از نرم افزارهای مجازی سازی و البته نرم افزارهای Emulator یا شبیه ساز شبکه ، بدون هیچ هزینه ای می توانید یک لابراتوار و حتی یک مرکز داده قوی و سنگین طراحی کنید و براحتی در آن سناریوهای متنوع را تست و یاد بگیرید. بدون اینکه دغدغه خرابکاری داشته باشید. لابراتوار با کیفیت از اولین و مهمترین فاکتورها در یادگیری درست است.

خرابکاری و ریسک کنید

خرابکاری و ریسک کنید اما با علم و آگاهی ، وقتی شما خرابکاری نکنید و نتوانید خرابکاری خودتان را درست کنید. نمی توانید در کار خود پیشرفت کنید. وقتی ریسک به روز رسانی سیستم های قدیمی ، نرم افزارهای قدیمی ، تجهیزات قدیمی و ... اعمال تغییرات جدید و ... را به خودتان نمی دهید. طبیعتا شما همیشه در جای خود درجا می زنید.

چگونه بهتر یاد بگیریم

من در این دو دهه حضورم در بزرگترین سازمان های ایران همیشه ریسک پذیر بوده ام و مسئولیت کارهایی که کرده ام را پذیرفته ام و به همین دلیل تجربیات بسیار بزرگی کسب کرده ام که ضمن اینکه یک کلاس آموزشی بوده اند ، بسیار در مشاوره دادن به سایرین نیز به من کمک کرده اند. اینها مهمترین تجربیات من از یادگیری درست در این حوزه است. امیدوارم مورد توجه شما عزیزان و مخاطبین وب سایت توسینسو قرار گرفته باشد. اگر نظری دارید خوشحال شویم در ادامه مطرح کنید.

 

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد